Pitkä ura politiikassa päättyi — Kotkan kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen menehtyi 69-vuotiaana

Raimo Eerola

Pentti Tiusanen Kotkan Ympäristöseuran 25-vuotisjuhlaseminaarissa Kotkassa vuonna 2007.
Pentti Tiusanen Kotkan Ympäristöseuran 25-vuotisjuhlaseminaarissa Kotkassa vuonna 2007.

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja, Kotkan kaupunginvaltuutettu Pentti Tiusanen on kuollut. Tiusanen kuoli perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Kotkan vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenet saivat sunnuntaina tiedon Tiusasen kuolemasta. Kymen Sanomat sai vahvistuksen Pentti Tiusasen kuolemasta myös hänen omaisiltaan. Heidän mukaansa Tiusanen kuoli sairauskohtaukseen. Tiusanen oli kuollessaan 69-vuotias.

Ammatiltaan Tiusanen oli kirurgian erikoislääkäri. Hän jäi eläkkeelle Kymenlaakson keskussairaalasta vuoden 2016 loppupuolella. Tiusanen työskenteli sen jälkeen lääkärikeskus Mehiläisessä Kotkassa.

Kaupunginvaltuustossa vuodesta 1980 lähtien

Tiusanen teki mittavan uran politiikassa. Hän toimi vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1995—2011. Tiusanen oli alun perin ehdolla kevään 2015 eduskuntavaaleissa, mutta hän vetäytyi ehdokkuudesta omasta tahdostaan.

Kotkan kaupunginvaltuustossa hän istui vuodesta 1980 lähtien ja kaupunginhallituksen jäsenenä vuosina 1993—2003. Tiusanen tuli tunnetuksi myös ympäristöasioissa. Hän oli eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajana kymmenen vuoden ajan ja toimi myös muun muassa Kotkan ympäristöseuran puheenjohtajana. Julkisuudessa Tiusanen puolusti pitkään rantaradan rakentamista Helsingin ja Kotkan välille.

Kevään 2017 kuntavaaleissa Tiusanen sai kaikista ehdokkaista toiseksi eniten ääniä Kotkassa (1072).

Tiusanen oli tilapäisesti erotettu vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenyydestä häneen kohdistuneen rikosepäilyn tutkinnan ajaksi.

Kotkan kaupunginhallitus päätti viime keskiviikkona ylimääräisessä kokouksessaan ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se pidättäisi Pentti Tiusasen valtuutetun toimesta ja valtuuston 3. varapuheenjohtajan tehtävästä oikeudenkäynnin ajaksi.

Tiusasta syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asian käsittely alkoi suljetuin ovin Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkassa marraskuun lopussa. Syyttäjä vaati Tiusaselle 10 kuukauden pituista ehdollista vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeus oli julistanut tapauksen salassapidettäväksi. Käräjäoikeuden piti antaa asiassa tuomio 19. joulukuuta, mutta nyt asian käsittely raukeaa.