Kotkan yö on omaperäisesti kotkalainen — ilmaisfestivaali tarjoaa kulttuuria kaikille

Raimo Eerola

2. syyskuuta järjestettävään Kotkan yöhön osallistuu useita kymmeniä kotkalaisia kulttuurin harrastajia ja ammattilaisia. Maksuttomassa tapahtumassa myös yleisö pääsee kokemaan ja tekemään.
2. syyskuuta järjestettävään Kotkan yöhön osallistuu useita kymmeniä kotkalaisia kulttuurin harrastajia ja ammattilaisia. Maksuttomassa tapahtumassa myös yleisö pääsee kokemaan ja tekemään.

Kirjailijat Marita Hauhia ja Petri Pietiläinen saivat viime kesänä idean, että Kotkaan pitäisi järjestää oma Taiteiden yö -tapahtuma. Nyt, vuotta myöhemmin talkoovoimin rakennettu kulttuurifestivaali Kotkan yö on valmis.

Lauantaina 2. syyskuuta pidettävä ilmaistapahtuma esittelee kotkalaista kulttuurisosaamista laajalla otannalla. Kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia, teatteria ja tanssia tarjoilee lähes 50 esiintyjää, sekä harrastajia että ammattilaisia.

— Ajatus lähti siitä, että Kotkassa on paljon osaavia tekijöitä, mutta silti kotkalainen kulttuuri on vähän esillä. Nyt on tarkoitus näyttää paikallista potentiaalia, Hauhia kertoo.

Festivaali perustuu vapaaehtoistyöhön niin järjestäjien kuin esiintyjien osalta. Hauhia ja Pietiläinen kertovat ilahtuneensa innokkaiden tulijoiden määrästä.

— Silti tässä on vain murto-osa Kotkan tekijöistä. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan. Tapahtuma tarjoaa ryhmille mahdollisuuden esitellä toimintaansa ja tätä kautta saada uusia harrastajia, Hauhia vinkkaa.

Järjestäjät korostavat, että Kotka yössä ei vaan esitetä taidetta ja kulttuuria, myös katsoja pääsee kokemaan ja tekemään.

— Kannattaa käydä monistamassa itsensä 3D-tulostimella, sillä ohjelmaa on niin paljon, Pietiläinen sanoo.

Päätapahtumapaikka on konserttitalo, jossa on menoa ja meininkiä iltapäivästä yöhön. Luvassa on tanssiesityksiä ja -opetusta, pop up -runoja, kirjallisuuskeskusteluja, kulttuurikirpputori, tornikierroksia ja ex tempore -esityksiä. Loppuiltaa vietetään ”Työskin” tanssien merkeissä.

Yksi illan esiintyjistä on 1950—60-lukujen nuorisomusiikkia eli rock ’n’ rollia esittävä Matti Lappi & Reindeers. Yhtyeen nokkamiehen Matti Lapin mielestä tapahtuma kuvastaa omaperäistä kotkalaisuutta.
— Juuri tämä omaperäisyys ja paikallisen kulttuurin tukeminen merkitsevät minulle eniten, joten halusimme olla bändimme kanssa mukana, Lappi sanoo.

Ravintola Vaustin kabinetteihin pystytetään kulttuurikahvila, jossa kuullaan ja nähdään elävää musiikkia ja teatteria. Kotkan taideseura viettää 70-vuotisjuhlavuottaan Vaustissa pidettävällä taidemyyntinäyttelyllä ja Lehmuskujalla järjestettävällä maalauskurssilla.

Konserttitalolta festivaali levittäytyy Kotkankatua ja Kirkkokatua pitkin yhteisötalo Messille asti. Matkan varrella voi piipahtaa Kotkankadun kapakoissa, joissa on visailua, protestilaulua, karaokekilpailua, runoilua ja jameja.

Näyttelyitä, musiikkia, tanssia ja elokuvia nähdään myös Kotkan pääkirjastossa, joka on avoinna kello 23:een. Tähtivieraana on syksyn kirjalliset illat aloittava M.A. Numminen.

Kotka—Kymin seurakunta osallistuu rientoihin soittamalla Kotkan kirkossa urkumusiikkia kello 20—23. Taidetta tarjoilee galleria Savarte Art Vanhalla paloasemalla. Lapsille ja nuorille ohjelmaa on yhteisötalo Messissä kello 14—02. Toimintaa on myös Kakspyn klubitalolla.

— Tapahtumapaikat muodostavat maantieteellisen L-kirjaimen, joka tarkoittaa loistavaa, Pietiläinen summaa.

Kotkan yö -kulttuuritapahtuma 2.9. kello 14—02. Lisätietoa: www.facebook.com/kotkanyokulttuuritapahtuma.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.