Haminan vuoden 2018 Yrittäjäpalkinnon saanut Autoyhtymä Vuorinen Oy voisi nyt kuljettaa betonia, jos luparatkaisu olisi mennyt toisin

Yhtiön 35 vuotta sitten perustanut Veikko Vuorinen ei saanut paikallisilta autoilijoilta puoltoa lensimmäiselle lupahakemukselleen, mutta toiselle se tuli ja niin tuli luvatkin.

Antti-jussi Larvio

HarriVuorisen mukaan enää ei voida puhua perinteisistä loka-autoista, vaan kalusto on monipuolistunut.
HarriVuorisen mukaan enää ei voida puhua perinteisistä loka-autoista, vaan kalusto on monipuolistunut.

Mikäli autonkuljettaja Veikko Vuorinen olisi vuonna 1983 saanut hakemansa liikenneluvat betonikuljetuksille, voisi Autoyhtymä Vuorinen Oy:n pihalla seisoa nyt betoniautoja loka- ja puhdistuskaluston sijaan.

— Isäni haki liikennelupia betonikuljetuksille, joita hän oli renkinä hoidellut. Mutta paikalliset automiehet eivät haettuja lupia siihen aikaan puoltaneet ja luvat jäi saamatta. Vehkalahden kunta otti kuitenkin yhteyttä ja kehotti hakemaan jätealalle lupia, sillä siellä oli tarvetta. Isä otti neuvosta vaarin ja paikalliset puolsivat, joten hän sai luvat, Autoyhtymä Vuorinen Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Harri Vuorinen kertoo.

Sakokaivojen tyhjennyksistä on siirrytty enemmänkin tekemään erilaisia huoltotoimenpiteitä. — Harri Vuorinen

Ala muuttunut

Yhtiön 35 vuotta jatkunut taival huomioitiin torstaina Haminan Yrittäjien vuoden 2018 Yrittäjäpalkinnolla.

Harri Vuorinen on ollut yhtiön ohjaimissa vuodesta 1988, jona aikana toimiala on kokenut melkoisia muutoksia.

— Hyvin paljon on muuttunut. Sakokaivojen tyhjennyksistä on siirrytty enemmänkin tekemään erilaisia huoltotoimenpiteitä.

Vuorisen mukaan tehtävien muuttuminen on vaikuttanut myös kalustoon.

— Meillä on nykyisin kuusi isoa autoa ja sitten pienempää kalustoa. Ne isot ovat pääosin yhdistelmäautoja eli niissä on vesi- ja imutekniikka matkassa. Yhden asian autoja ei enää edes voi olla, vaan samojen pyörien päällä on kuljettava lähes kaikki mitä tarvitaan. Pitää pystyä tarjoamaan samassa paketissa palvelut, oli kyse sitten teollisuudesta, kunnista tai yksityisistä asiakkaista.

Kilpailu kovaa

Autojen tekniikan monipuolistuminen on asettanut lisävaatimuksia myös autonkuljettajille. Pelkkä ajotaito ei Vuorisen mukaan enää riitä.

— Niitä kavereita ei tosiaan olekaan niin sanotusti läjäpäin. Jos on kelpoinen oppimaan, toki aikaa myöten kaiken oppii. Pystymetsästä nämä hommat ei kyllä välttämättä onnistu. Ajokortti ja nykyisin vaadittavat ammattipätevyydethän saa kyllä, mutta käytännön työ opitaan sitten vasta täällä.

Vuorisen mukaan kilpailu alalla on kovaa, mutta myös työtä on runsaasti tarjolla.

— Onhan alan toimijoita paljon, mutta ainakin tähän aikaan vuodesta kaikille on töitä. Näkisin, että tällaiset puhdistustyöt eivät vähenemään päin ole. Uskon, että töitä riittää kaikille tulevaisuudessakin, jos vain hommat hoitaa asiallisesti.

Tukikohtaansa Puuropytyssä Haminassa pitävä Autoyhtymä Vuorinen Oy työllistää kymmenkunta työntekijää. Henkilöstön määrä vaihtelee hieman vuodenajasta riippuen.