Kalastuksesta kiinnostuneita nuoria on tullut mestarien kisälleiksi — Heitä tarvitaan, sillä kalan suosio nousee kohinalla

Kimmo Seppälä

Kotkalainen 17-vuotias Jesse Ek on ollut kalastaja Holger Sjögrenillä kisälliopissa. Hän sanoo, että mukavaa on ollut, mutta tulevaisuus on vielä avoin. Sjögren toivoo, että uusia kalastajia saataisiin jatkamaan hänen työtään. Kalamarkkinoille saatiin myyntiin tuoretta silakkaa.
Kotkalainen 17-vuotias Jesse Ek on ollut kalastaja Holger Sjögrenillä kisälliopissa. Hän sanoo, että mukavaa on ollut, mutta tulevaisuus on vielä avoin. Sjögren toivoo, että uusia kalastajia saataisiin jatkamaan hänen työtään. Kalamarkkinoille saatiin myyntiin tuoretta silakkaa.

Kalan arvostus terveellisenä ja herkullisena ruokana on viime vuosina lähtenyt selvään nousuun. Kalan kysynnän kasvaessa huolta on herättänyt ammattikalastajien määrän jatkuva putoaminen.

Etelä-Suomen merikalastajien liiton toiminnanjohtajan Teemu Tastin mukaan pientä valoa kuitenkin taivaanrannassa pilkottaa, sillä nuoria on tulossa alalle.

— Kalastajien määrä vähenee ja keski-ikä on korkea. Lähes 60 vuotta, missä vaiheessa muu väestö alkaa jo eläköityä. Onkin tuhannen taalan kysymys, riittääkö meillä kalastajia pyytämään hyvää kalaa ihmisten ravinnoksi, sanoo Tast.

Viranomaisten laatimat pykälät hankaloittavat ja jarruttavat kalastajaksi ryhtymistä. Byrokratia on koukeroista ja vaikeasti hallittavaa. Uusin esimerkki löytyy Tastin mukaan kalastuskiintiöistä.

— Jos haluaa kalastaa vaikkapa lohta tai silakkaa, täytyy olla myös henkilökohtainen kiintiö, että saa tuoda saalista rantaan. Entuudestaan on se hankaluus, että kalastamaan päästäkseen pitää olla luvat ja ne edellyttävät yhteyttä vesialueiden omistajiin. Rannikkokalastusta ajatellen tarvitaan kontakteja osakaskuntiin, jotta ylipäänsä pääsee kiinni kalastukseen.

Kisällejä opissa

Valoisampaa tulevaisuutta on silti näkyvissä. Itäisen Suomenlahden alueella on meneillään Sepra ry:n vetämä mestari-kisällihanke, jossa on mukana useita nuoria ammatista kiinnostuneita. Heitä löytyy Kotkasta Porvooseen ulottuvalta rannikkoseudulta.

— Näistä nuorista yhdellä on jo oma silakkakiintiö. Muuten kyse on lähinnä rysä- ja verkkokalastuksesta rannikolla. Kalastaja Holger Sjögreniltä pojat ovat saaneet oppia silakan troolauksesta ja markkinoille tehtävien marinadien tekemisestä.

Kala kelpaa ja hinta kohdillaan

Kalan kysyntä on Tastin mukaan hyvässä mallissa eikä hinnassakaan ole moittimista. Suosittujen lajien lisäksi vanhat, jo lähes unohtumaan päässeet kalalajit ovat nousussa, muun muassa lahna, särki ja tämän kevään kalamarkkinoiden teemakala norssi.

— Jatkossa silakkaakin tulee menemään vähemmän eläinten rehuksi. Arvokkaan proteiinin kysyntä ihmisravinnoksi kasvaa ja kalavaroja käytettään sen mukaan, ennustaa Tast.

Lihan syönti ei ole terveys- ja ympäristösyistä kovin suositeltavaa ja senkin takia kala on hyvässä nosteessa.

Kalat ovat myös vähitellen vapautumassa rajoituksista, joita ovat aiheuttaneet erilaiset ympäristömyrkyt, kuten PCB-yhdisteet. Tutkimusten perusteella esimerkiksi Suomenlahden silakka alkaa olla niin puhdasta, että syöntirajoituksia ei tarvita enää ja niiden purkamista on esitetty.

Luetuimmat