Kolumni: Jodlaa jos sul lysti on — nimetön chattisovellus tuokin ihmisistä hyvän esiin

Kolumni: Jodlaa jos sul lysti on — nimetön chattisovellus tuokin ihmisistä hyvän esiin

Uskoni ihmiskuntaan on palaamassa.

Ansio siitä kuuluu kännykkäsovellukselle.

Jodel on anonyymi, paikallisuuteen perustuva keskustelusovellus. Se näyttää kaikkien 10 kilometrin säteellä olevien käyttäjien lähettämät viestit. Aihe on vapaa, ja jokaiselle viestille voi antaa yhden plus- tai miinusäänen.

Luulisi, että nimettömyys ruokkii kaikkia mahdollisia lieveilmiöitä, mutta vielä mitä.

Jos äänisaldo laskee -5:een, viesti katoaa. Asiattomuudet siivoutuvat pois itsestään. Niitä ei tosin paljoa olekaan: Jodelissa anonyymiys tuntuu jostain syystä tuovan ihmisistä esiin hyvän, ei pahaa.

Parisuhdeongelmia tai sydänsuruja? Kohtalotovereita, tsemppaajia ja ymmärtäjiä löytyy. Hinku fiilistellä mitä vaan? Joku arvostaa aina. Ongelma löytää sopiva parturi? Vinkkejä satelee.

Viime aikojen suosikkini on jodlaaja, joka kertoi kiintyvänsä edellä ajavaan autoon maantiellä niin, että kun tiet eroavat, autolle on pakko vilkuttaa. Mikä tässä oli parasta? Moni muukin tunnusti saman ja ihmetteli ettei olekaan ainoa.

Tämä on internetiä parhaimmillaan.

Sitä paitsi Jodel on tasa-arvoisin keskustelukanava, johon olen ikinä törmännyt. Iällä, sukupuolella tai millään suuntauksilla ei lähtökohtaisesti ole mitään väliä. On aika vapauttavaa päästä irti kaikenlaisista äijästereotypioista, joihin reaalimaailmassa yhä silloin tällöin törmää.

Onhan siellä ongelmiakin. Toisinaan viesteille annetaan miinusääniä ihan siitä syystä, että ollaan eri mieltä. Silloin keskusteluista häviää sellaisiakin viestejä, joiden ei pitäisi. Jodelissa on myös omat trollit, provoilijat ja vöyhöttäjät, mutta missäpä ei.

Pienten paikkakuntien ongelma on ollut myös se, että jodlaajia on turhan vähän. Isommissa kaupungeissa on ihan eri tavalla vilkas meininki.

Jodel on tullut Suomeen korkeakouluopiskelijoiden kautta, ja suuri osa sen käyttäjistä tuntuu yhä olevan parikymppisiä tai vähän päälle. Niinpä käy niin, että kun sovelluksesta puhutaan mediassa — ehkä nytkin, vaikka toivottavasti ei — jodlaajat vähän pahastuvat. Tulee uusia käyttäjiä ja meininki aina vähän muuttuu.

Sori siitä.

Sanoisin kuitenkin, että sopu sijaa antaa. Kyllä Jodelissa vielä on tilaa.

Meille kolmekymppisillekin.

Tapani Olkku Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.