Tiedätkö, mikä ero on supilla ja supikoiralla?

Juha Rika

Tiedätkö, mikä ero on supilla ja supikoiralla?

Kotkan kaupunkiympäristössä rusakot ja valkoposkihanhet ovat tuttu näky. Syksyisin teiden varsilla näkee myös usein henkensä menettäneitä supikoiria.

Helsingin yliopiston riistaeläintieteen dosentti Petri Nummen mukaan supikoirakanta pyrkii tällä hetkellä leviämään Ruotsiin. Suomessa kannassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

— Verrattuna muihin keskikokoisiin nisäkkäisiin kuten mäyrään tai kettuun, supikoiria on huomattavan runsaasti, Nummi kertoo.

Supikoiran merkittävin haitta on raivotauti, jonka vuoksi itärajalle levitetään syöttirokotteita vuosittain.

Supikoiraa usein nimitetään virheellisesti supiksi. Supi eli pesukarhu voi Nummen mukaan olla seuraava urbaania luontoa kohtaava uhka. Nummen mukaan pesukarhun tuleminen Suomeen kannattaisi torjua.

Supikoira

Keskikokoinen, hieman kettua pienempi petoeläin.

Melko lyhyet raajat, pyöreäpäiset pienehköt korvat ja musta naamari.

Turkin väritys voi vaihdella melko paljon, pääväri harmaa tai kellertävä.

Lähes koko maassa yleisin keskikokoinen nisäkäspetolaji.

Alun perin kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Tullut Suomeen itärajan yli.

Kaikkiruokainen, kykenee hyödyntämään moninaisia ravintolähteitä ja elämään hyvin erilaisissa elinympäristöissä.

Lajin haitallisuutta alkuperäislajistolle ei ole pystytty yksiselitteisesti todistamaan. Paikallisesti ja erityisen herkillä alueilla saattaa olla vaaraksi tietyille vesilinnuille ja sammakkoeläimille.

Merkittävimmät kuolleisuuden syyt ovat metsästys ja liikenne.

Terveysriskeinä rabiesvirus ja loistaudit ekinokokkoosi, kapi ja trikinelloosi, joiden kaikkien potentiaalinen kantaja ja levittäjä supikoira on. Näistä kapia ja trikinelloosia esiintyy Suomessa.

Rabiesriskiä on pyritty pienentämään kaksi kertaa vuodessa toteutettavalla syöttirokotelevityksellä Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.

Lähde: Vieraslajit.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet