Pyhtään tuulivoimakaavat kaatuivat

Kai Skyttä

Kymenlaaksossa tuulivoimaloista on kokemuksia Kotkassa ja Haminassa.
Kymenlaaksossa tuulivoimaloista on kokemuksia Kotkassa ja Haminassa.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Pyhtään tuulivoimakaavat. Hallinto-oikeus katsoi, ettei Pyhtään kunta ole kaavavalmistelussa selvittänyt riittävästi tuulivoimaloiden vaikutuksia tutkavalvontaan.

Tähän vetosi valittajista arvovaltaisin eli puolustusvoimien logistiikkalaitos. Se katsoi, että puolustusvoimien yksi päätehtävistä eli aluevalvonta voi kärsiä, jos tuulivoimaloita olisi noussut Pyhtään rannikolle kaavoissa suunnitellulla tavalla.

Tuulimyllyjen tutkavaikutuksiin vetosivat myös useat yksityishenkilöt, jotka kaavapäätöksistä valittivat. Asukkaiden valituksissa oli myös muita perusteita, mutta niitä hallinto-oikeus ei kelpuuttanut kaavojen hylkäämisen syyksi.

Pyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuussa 2015 äänestyspäätöksillä kolme osayleiskaava, jotka toteutuessaan olivat mahdollistaneet 18 tuulivoimalan rakentamisin kunnan alueelle. Purolan yhdeksän tuulivoimalan alueesta äänestys oli tiukin luvuin 15-2. heinsuon ja Mustakorven tuulivoima-alueet valtuusto hyväksyi äänin 21-6.

Hallinto-oikeus sai kaavapäätöksistä yhteensä 13 valitusta, joilla oli yhteensä parisen kymmentä allekirjoittajaa. Yksi valittajista oli puolustusvoimien logistiikkalaitos.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.