Kotkassa pyörätuolilla ei pääse taidenäyttelyyn tai harrastajateatteriin — Toistaiseksi vammaton Leila Gynther muistuttaa, että vammaisuus voi koskettaa meistä jokaista: ”Kukaan ei voi tietää, onko hetken päästä vaikeasti vammainen”

Vammaisten asioista keskustellaan Kotkan pääkirjastossa lauantaina. Tapahtuman järjestävän Kynnys ry:n jäsen Leila Gynther sanoo, että paljon edistystä on jo tapahtunut, mutta monissa paikoissa esteettömyys ei vielä toteudu.

Leila Gynther

Laila Gyntherin mukaan Kotkassa on parannettu kaduilla liikkumista. Kuvassa Gyntherin miesystävä Juha Hinkkanen on menossa Esteetön Kotka -tapahtumaan Sibeliuspuistoon. Hän ei päässyt yksin kynnyksen yli. Kuvan ottamisen jälkeen kohta on korjattu, ja siitä pääsee liikkumaan pyörätuolilla.
Laila Gyntherin mukaan Kotkassa on parannettu kaduilla liikkumista. Kuvassa Gyntherin miesystävä Juha Hinkkanen on menossa Esteetön Kotka -tapahtumaan Sibeliuspuistoon. Hän ei päässyt yksin kynnyksen yli. Kuvan ottamisen jälkeen kohta on korjattu, ja siitä pääsee liikkumaan pyörätuolilla.

Vielä joitakin vuosia sitten Kotkan Sibeliuksenpuistoon ei päässyt pyörätuolilla ilman apua. Nyt vihreään olohuoneeseen on esteetön kulku, kuten muihinkin Kotkan puistoihin.

Juuri Kotkan puistot saavat vammaisjärjestö Kynnys ry:n jäseneltä Leila Gyntheriltä kehuja. Hänen mukaansa esteettömyys toteutuu kaupungissa parhaiten nimenomaan puistoissa.

Gyntherin mielestä Kotkassa on ylipäätänsä tehty paljon hyvää vammaisten elämän laadun parantamiseksi. Hänen mukaansa tästä on kiittäminen Esteetön Kotka -hankkeen esteettömyystyöryhmää ja paikallisia yhdistyksiä.

— He ovat saaneet konkreettisia muutoksia aikaiseksi, Gynther sanoo.

Parannettavaakin vielä löytyy. Gyntherin mukaan Kotkan rikas kulttuurielämä jää monelta vammaiselta kokematta, sillä kaikkiin kulttuuritiloihin ei ole esteetöntä kulkua.

— Esimerkiksi Kotkan klubin taidenäyttelyihin ja Nelosteatteriin ei pääse pyörätuolilla. Galleria Uusikuvaan on vain yksi porrasaskel, mutta siinäkin tarvitaan avustaja.

Kaikille avoin tapahtuma

Gyntherin edustama Kynnys ry järjestää lauantaina Kotkan pääkirjastossa vammaisten asioihin liittyvän tapahtuman Vammaisena Kotkassa. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa vammaisten oikeuksien historiasta ja nykytilasta.

Kaikille avoimeen tapahtumaan toivotaan osallistuvan etenkin vammaisjärjestöjen ihmisiä, luottamusmiehiä sekä viranhaltijoita.

— Tapahtuman tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä alueella toimivien yhdistysten ja kaupungin viranomaisten kesken. Välillä on hyvä kerääntyä yhteen ja pohtia, miten asioita voisi vieläkin parantaa ja viedä eteenpäin.

Samalla juhlistetaan Kynnys ry:n Kymenlaakson aluetoimikunnan 20-vuotista taivalta. Kotkaan valtakunnallisen yhdistyksen toivat Irma ja Yrjö Nuora.

Internet luonut sosiaalisia verkostoja

Kotkassa eri sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ovat tehneet yhteistyötä jo 1970-luvulta lähtien. Gyntherin mielestä yhteistyö on tärkeää, sillä näkövammaisten tarpeet ovat erilaiset kuin pyörätuolia käyttävän.

— Puutteita ei välttämättä huomata, elleivät asiat kosketa itseään tai läheisiä.

Sosiaalityöntekijänä toimiva Gynther on ollut mukana eri vammaisjärjestöissä 1980-luvulta lähtien. Vuosikymmenen aikana hän on nähnyt vammaisten oikeuksien kehityskaaren. Viime vuosina kehitys on taantunut.

— Esimerkiksi pääsy kuntoutukseen on paljon vaikeampaa kuin 15 vuotta sitten. Tämä kuormittaa omaisia, joiden työpanos on kasvanut.

Monet asiat ovat kuitenkin paremmin. Tekniikan kehitys on auttanut monien vammaisten elämää. Internet on parantanut saavutettavuutta.

— Sosiaaliset verkostot ovat aivan toisenlaiset kuin esimerkiksi 80-luvulla.

Koskettaa jokaista

Gynther muistuttaa, että vammaisuus on hyvin monimuotoinen asia. Aina vamma ei näy päällepäin.

— Viime aikoina on nostettu esiin näkymättömät vammat, kuten erilaiset suolisto-, maksa- ja munuaissairaudet. Joskus saatetaan ihmetellä, miksi joku pysäköi invapaikalle, vaikka hänellä ei ole näkyvää vammaa.

Gynther kutsuu itseään toistaiseksi vammattomaksi. Hän kuitenkin muistuttaa, että vammaisuus voi koska tahansa koskettaa meistä jokaista.

— Kukaan ei voi tietää, onko hän hetken päästä vaikeasti vammainen.

Vammaisena Kotkassa -tapahtuma Kotkan pääkirjastossa lauantaina 10.11.2018 klo 14—16. Vapaa pääsy.