Sukella sisälle vanhaan Haminaan - katso video linnoituksen alueesta tehdystä virtuaalimallista

3D-malli on tehty lasermittausten perusteella.

Havainnekuvaa virtuaalimallista.
Havainnekuvaa virtuaalimallista.

Haminan linnoituksen alueesta on tehty kolmiulotteinen virtuaalimalli. Sen avulla voi tutustua kaupungin katuihin ja rakennuksiin. Yleisön vapaaseen käyttöön se tulee ensi vuoden alusta.

Hankkeen takana on Haminan linnoituksen wanhat talot ry. Google myönsi projektille yhteisörahoitusta, myös kaupunki innostui ja lähti mukaan rahoittajaksi. Tuloksena on 3D-toteutus, joka tulee kaiken kansan vapaaseen käyttöön. Linkki sijoitetaan ainakin yhdistyksen ja Haminan kaupungin sivuille. Katsomiseen tarvitaan Googlen SketchUp, jonka voi ladata verkosta maksutta.

— Tietokoneen ruudulla voi sitten pyörittää kolmiulotteista mallia. Voi mennä sisälle pihoihin ja kulkea kaduilla, projektivastaava Seepo Serola Haminan linnoituksen wanhoista taloista kertoo.

 

Paljon käyttötarkoituksia

 

Käyttötarkoituksia onkin paljon, Serola toteaa. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi opetuksessa, matkailussa ja markkinoinnissa sekä erilaisessa kaupunkisuunnittelussa. Kaupungin kehitysjohtaja Matti Filppu toteaa, että varsinkin teknisellä toimella on runsaasti käyttöä mallille.

— Suunnittelussa, rakennusvalvonnassa ja erilaisissa kaupunkikehityksen toimissa. Kolmiulotteiset kuvat auttavat arvioimaan, soveltuuko vaikka joku väri tai kattomuoto johonkin kohteeseen.

Virtuaalimalli tehtiin maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistojen pohjalta. Toteutuksesta vastasi oululainen arkkitehtitoimisto Laatio.

 

Esittelyvideolla näet esimerkin tutkimusmatkasta alueelle

 

Katso esittelyvideosta, kuinka virtuaalimalli toimii! Värillisenä näkyvät kohteet ovat suuremmalla tarkkuudella lasermitattuja rakennuksia, niiden näkymät välittyvät katsojalle muuta ympäristöä tarkemmin. Varsinainen malli toimii sen käyttäjän mielenkiinnon mukaan. Kukin voi valita, mille pihalle haluaa poiketa ympäristöä tutkimaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.