Karhulan torilla vieraillut Antti Rinne: On maakuntaliittojen tehtävä sopia ratahankkeista — Eniten pääministeriltä kysyttiin eläkkeiden nousemisesta

Pääministeri Antti Rinne on tyytyväinen, kun Google haluaa yhdessä SAK:n kanssa kehittää suomalaisten osaamista.

Linda Varoma

Eläkesummien lisäksi Rinne kertoi Karhulan torilla ihmisille myös poliisien määrän lisäämisestä, hoitajakiintiöstä ja toimista ilmastonmuutosta vastaan.
Eläkesummien lisäksi Rinne kertoi Karhulan torilla ihmisille myös poliisien määrän lisäämisestä, hoitajakiintiöstä ja toimista ilmastonmuutosta vastaan.

Karhulan torilla lauantaina vieraillut pääministeri Antti Rinne toivoo, että Suomeen saadaan lisää Googlen kaltaisia investoijia.

— On arvioitu, että Googlen viimeisimmät investoinnit toisivat Suomeen 1700 uutta työpaikkaa.

Google osallistuu myös uusien työntekijöiden koulutukseen. SAK kertoi perjantaina tiedotteessaan, että se käynnistää tänä syksynä työntekijöiden digitaitoja edistävät koulutukset 30–35 työpaikalla eri puolilla Suomea. Rahoitus koulutuksiin saadaan Googlen hyväntekeväisyysorganisaatiolta Google.orgilta.

— Yhteistyönä ammattiliittojen kanssa alkava ohjelma tulee tarjoamaan koulutusta työntekijöille, joiden työ muuttuu nopeimmin automatisaation tai digitalisaation takia. Esimerkkejä tällaisista työtehtävistä ovat hallinnolliset työt, tuotanto ja palvelusektori, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai totesi perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mielestä on hyvä, että Google suhtautuu positiivisesti ammattiyhdistystoimintaan ja työntekijöihin.

— En tiedä kenen idea on ollut alun perin, mutta on hienoa, että yhtiö haluaa yhdessä SAK:n kanssa kouluttaa työntekijöitä ja lisätä osaamista. Työelämä ja sen vaatimukset muuttuvat nopeasti ja on hyvä, että osaamiseen ja taitojen kehittämiseen satsataan.

Ratahanke on maakuntaliittojen heiniä

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen totesi perjantaina Google-uutisoinnin jälkeen, että nyt on aika tarttua yhteisrintamana toimeen rataverkon kehittämisessä. Rinne ei halunnut laittaa erilaisia ratahankkeita tärkeysjärjestykseen, mutta totesi, että paras tapa päästä asiassa eteenpäin olisi se, että maakuntaliitot sopisivat keskenään siitä, miten ja minne rata rakennetaan.

— Silloin ei valtion tarvitse tehdä suunnitelmia alueen tahtoa vasten. Mitä nopeammin asiasta päätetään, sitä nopeammin päästään aloittamaan. Veronmaksajien rahoittamahan siitä tulisi. En usko, että liike-elämästä haluttaisiin lähteä mukaan sellaiseen, mutta toivotaan, että myös yksityiset henkilöt kiinnostuisivat asiasta. Radassahan olisi kysymys ympäristöasioista, työmatkaliikenteestä ja ihmisten liikkuvuudesta yleensä.

Linda Varoma

Antti Rinne toivoo, että Suomeen saadaan lisää Googlen kaltaisia investoijia.
Antti Rinne toivoo, että Suomeen saadaan lisää Googlen kaltaisia investoijia.

Junaratoja kehitetään Etelä-Kymenlaaksossa

Rinne muistutti, että budjettineuvotteluissakin Etelä-Kymenlaaksoon osui pari hyvää investointia.

— Ne olivat Kotka—Kouvola-radan kehittäminen sekä Kotolahden ratapihan parannustyö Mussalon satamassa.

Karhulan torilla Rinteeltä kysyttiin eniten eläkkeiden noususta, minkälaisia summat ovat missäkin tapauksessa ja siitä, pitääkö korotuksesta maksaa veroja. Rinne kertoi myös poliisien määrän lisäämisestä, hoitajakiintiöstä ja toimista ilmastonmuutosta vastaan.

Karhulan torilta Rinne jatkoi matkaansa Haminaan.