Huutjärven koulun liikuntasali remontoidaan kosteusvaurion vuoksi

Ville Vanhala

Insinöörilinja Oy:n maalari Pauliina Kärkkäinen puhdisti tiistaina Huutjärven kolun liikuntasalin lattiarakenteiden betonipintaa.
Insinöörilinja Oy:n maalari Pauliina Kärkkäinen puhdisti tiistaina Huutjärven kolun liikuntasalin lattiarakenteiden betonipintaa.

Huutjärven koulun urheilusalin lattia remontoidaan. Lattiasta on poistettu joustava pinnoite ja sen alta vanerikerros.

— Osa vanerikerroksesta oli vesimärkää, johon syntyy suljetussa rakenteessa home- ja muita kasvustoja, kertoo Pyhtään kunnan tekniikkapalveluiden työpäällikkö Ari Lonka.

Reilut kymmenen vuotta sitten valmistuneen Huutjärven koulun liikuntasalin remontti käynnistyi heinäkuun lopulla, ja salin pitäisi olla koululaisten ja urheiluseurojen käytössä taas syyskuun loppuun mennessä. Korjaustöistä vastaa Insinöörilinja Oy.

Pyhtään kunnan hallinto- ja taloussihteeri Sirpa Holm kertoo, että korjaustöiden kokonaiskustannukset ovat noin 100 000 euroa.

Liikuntasalin sisäilmaongelmat tulivat ilmi syksyllä 2016 käynnistetyiden tutkimusten tuloksena. Holmin mukaan sisäilma aiheutti oireilua niin koululaisissa kuin salin iltakäyttäjissäkin.

Koulun kymmenen vuoden takuuaika on jo ehtinyt umpeutua, mutta Pyhtään kunnan tekemän reklamaation jälkeen Skanska Oy ehdotti kunnalle sovintosopimusta. Kunnan teknisen osaston mielestä sopimus kannattaa hyväksyä, koska välimiesoikeudesta ei saataisi korjauskustannusten jakamiseen parempaa tulosta. Sovintosopimuksen mukaan rakentaja vastaa muutaman kymmenen tuhannen osalta korjauksen kustannuksista.

Liikuntasalin kosteusvauriot johtuvat pohjarakenteen liian ohuesta kapillaarikerroksesta. Kapillaarikerros muodostuu karkeasta sorasta, jota piti alkuperäisen rakennussuunnitelman mukaan olla lattiarakenteiden alla 300 millimetriä

— Tutkimuksissa ilmeni, että kapillaarikerros vaihteli 50—170 millimetrin välillä ja paikoittain sitä ei ollut lainkaan, Lonka kertoo.

Nyt kostuneet rakenteet on purettu ja liikuntasalin lattia kapseloidaan 2-komponenttisella epoksilla, mikä eristää kosteuden lisäksi myös kaasujen pääsemisen sisätiloihin.

Longan mukaan Huutjärven koulun tehokkaan ilmastoinnin ansiosta ilmaan vapautuneet pitoisuudet ovat jääneet varsin vähäisiksi.

— Hyvä, että vaurio tuli ilmi ajoissa. Levitessään kosteus olisi saattanut aiheuttaa enemmän terveyshaittoja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.