Kotka haluaa maakuntaliitolta selvityksen rantaradasta — Rantarata putosi pois aiemmista selvityksistä

Kotkan kaupunginhallituksen mielestä ratalinjauksia ei ole käsitelty tasavertaisesti.

Linda Varoma

Kotkan kaupunginhallituksen mielestä ratalinjauksia ei ole käsitelty tasavertaisesti.
Kotkan kaupunginhallituksen mielestä ratalinjauksia ei ole käsitelty tasavertaisesti.

Kotkan kaupunki haluaa, että Kymenlaakson maakuntaliitto selvittää sille sekä liiton jäsenkunnille, mitä junaratoihin liittyviä selvityksiä on käynnistetty, ja millä päätöksillä selvitykset on tehty.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina ja se edellyttää myös, että maakuntaliitto laatii yhteistyössä Väyläviraston ja Uudenmaan Liiton kanssa itäisen rantaratalinjauksen selvitykset myös väleille Hamina—Luumäki ja Hamina—Vaalimaa sekä tarpeelliset päivitykset yhteysvälille Porvoo—Kotka.

Kotka muistuttaa tasavertaisuudesta

Kotkan kaupunki ja Kouvolan kaupunki ja Kymenlaakson maakuntaliitto laativat viime syksynä yhteisen kannanoton Liikenne- ja viestintäministeriölle nopeiden itäratojen linjauksia ja Kymenlaakson ratahankkeita koskien. Kannanotossa edellytettiin muun muassa Rantarata- ja Itäratalinjausten tasavertaista selvittämistä ja sisällyttämistä valtion 12-vuotiseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan.

Kotkan kaupunginhallituksen mielestä ratalinjauksia ei ole käsitelty tasavertaisesti. Väylävirasto on ministeriön toimeksiannosta laatinut 5. huhtikuuta julkaistun selvityksen, joka käsittelee Helsingistä Itä-Suomeen suuntautuvia uusia ratalinjauksia. Laajempia taloudellisia vaikutuksia käsitellään vain niin sanotun Itäratahankkeen osalta. Rantaratalinjauksen vaikutuksia selvityksessä ei käsitellä.

Selvityksen käynnistämisestä ei ole annettu tietoa Etelä-Kymenlaakson kunnille ja sillä on Kotkan kaupungin mielestä myös edunvalvonnallinen luonne. Kotkan kaupungin näkemys on, että maakuntakaavan liittyviä valtakunnallisia ratalinjauksia tulee selvittää vain tasavertaisin ja kattavin selvitysohjelmin.

Tutkimus selvittää Rantaradan hyödyt

Kaupunginhallitus päätti lisäksi tilata Taloustutkimus Oy:ltä tutkimuksen, jolla selvitetään Rantaradan aluetaloudelliset ja kansantaloudelliset hyödyt sekä päivitetään vuoden 2008 rantarataselvitys keskeisiltä osilta.

Aluetaloudellisten hyötyjen arvioinnissa painotetaan työvoiman liikkuvuutta, matkailua ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä sekä tavarajunaliikenneyhteyksien parantamisen vaikutusta teollisuuden kilpailukykyyn ja vientiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset