Kotkan kaupunki lobbaa itäistä rantarataa konsulttitalon avustuksella – Kaupungilla itsellään ei ole samankaltaista osaamista

"Pyrimme tuomaan toisenlaisen näkökulman koko prosessiin", sanoo kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Raimo Eerola

Kotkan kaupunki ei ole vielä luopunut toivosta itäisen rantaradan suhteen. Arkistokuva.
Kotkan kaupunki ei ole vielä luopunut toivosta itäisen rantaradan suhteen. Arkistokuva.

Kotkan kaupunki ostaa Itäisen rantaradan edistämiseen vaikuttajaviestinnän tukea konsulttitalo Milttonilta. Miltton on nimenomaan viestintään, johtamiseen ja vaikuttamiseen erikoistunut konsulttitalo.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö teki palveluiden ostamisesta viranhaltijapäätöksen tämän viikon tiistaina. Hankinnan arvonlisäveroton hinta on 17 700 euroa.

Päätösperusteluiden mukaan palvelun ostamiselle on kiireellinen tarve, koska rata-asia etenee valtakunnallisella tasolla. Milttonilla katsotaan olevan sellaista asiantuntemusta ja osaamista, jota Kotkan kaupungilla ei tämänkaltaisessa vaikuttajaviestinnässä ole.

Milttonilta ostettuun palvelupakettiin sisältyy aloitustyöpaja ja yhteisen tilannekuvan luominen sekä vaikuttajaviestinnän strateginen neuvonanto. Yhteistyö kestää näillä näkymin vuoden loppuun saakka.

Esa Sirviön mukaan kyse on muustakin kuin konsulttiavusta.

– Pyrimme tuomaan toisenlaisen näkökulman koko prosessiin, sanoo Sirviö.

Vielä on käsittelyportaita jäljellä

Itäisen suunnan rata-asia ei viime aikoina ole edennyt Kotkan toivomalla tavalla. Liikenne- ja viestintäministeriö on kahteen otteeseen tiedottanut kannattavansa Porvoon ja Kouvolan kautta kulkevaa linjausta.

Ministeriö ei kuitenkaan tee asiasta päätöstä, vaan valtion osallistuminen ja sen rahoitusosuus itäisen suunnan hankeyhtiöneuvotteluihin käsitellään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyn 2020 aikana.

Kyseiseen valiokuntaan kuuluvat pääministeri Sanna Marin (sd.) oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.), kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.). Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) osallistuu asian käsittelyyn silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa liittyviä asioita tai pääministerin pyynnöstä.