Nuorisonohjaaja Talvikki Paakkanen lähtee Linnaan iltapuvussa, joka liittyy vahvasti Kotkaan

The Tall Ships' Races -tapahtuman banderolleista syntyi juhla-asut myös Heli Toikalle ja Sirpa Paaterolle.

Kimmo Seppälä

Talvikki Paakkanen työskentelee Kotkassa nuorisonohjaajana ja asuu Loviisassa Ruotsinpyhtään Ruukissa.
Talvikki Paakkanen työskentelee Kotkassa nuorisonohjaajana ja asuu Loviisassa Ruotsinpyhtään Ruukissa.

Kotkan nuorisonohjaaja Talvikki Paakkasella oli helmikuussa kiirettä. Hän vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kotkan-vierailun käytännön asioista.

— Siivouksista ja työpajojen järjestelyistä. Oli turvatarkastuksia ynnä muita, muistelee Paakkanen.

Tiistaina olen vielä pitkään töissä.

Vierailupäivänä Paakkasella oli mahdollisuus myös juttutuokioon Niinistön kanssa, kun presidentin minuuttiaikataulussa olikin väljyyttä.

— Olin vaikuttunut. Niinistön julkisuuskuva on varsin poliitikkomainen, mutta hän oli hyvin läsnä oleva ja lämminhenkinen. Se oli yllätys.

Posti toi yllätyskutsun

Toinen yllätys ilmaantui noin kuukausi sitten, kun posti toi Paakkaselle kutsun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Kutsun sai myös toinen Kotkan-vierailun järjestelijä, lasten kulttuurisihteeri Heli Toikka.

— Kutsun saatuani ajattelin ensimmäiseksi, että apua... Heti seuraava ajatus oli, että hyvä, kun Heli lähtee myös.

Iltapuku kierrätysmateriaalista

Iltapuvun ja asusteiden hankkimiseen on yllätyskutsun jälkeen varsin rajallinen aika. Linnassa nähdään kuitenkin Kotkaa edustava kolmikko, joiden puvuilla on mielenkiintoinen tarina.

Paakkasen, Toikan ja kansanedustaja Sirpa Paateron (sd.) iltapuvut on valmistettu kierrätysmateriaalista eli The Tall Ships Races -tapahtuman banderolleista. Puvut on suunnitellut ja toteuttanut kotkalainen muotisuunnittelija Leni Lauretsalo.

Pala Ruotsinpyhtäätä mukaan

Paakkasen puku on kolmikosta tummasävyisin. Printtikankaaseen on yhdistetty mustaa, kimaltelevaa pitsiä.

Paakkanen halusi kantaa juhlassa myös viitettä nykyisestä asuinpaikastaan — Ruotsinpyhtään Ruukista. Seppä Tiia-Riitta Lahti valmisti mustasta raudasta nauloja ja sommitteli niistä kaulakorun.

Kun pukuun sitten tulikin pitsiä yläosaan, ei korulle jäänyt luontevaa paikkaa. Se pääsee kuitenkin Linnaan Paakkasen iltalaukun koristeena. Ruukin sepälle Linnanjuhla-toimeksianto oli ensimmäinen laatuaan.

— Yllätyin ja ilahduin. Ja lopulta tajusin myös, millaisesta puvusta on kyse. Kun Talvikki ensimmäisen kerran soitti, niin kuulin, että kankaan kuviossa on taateleita. Olin, että mitä. Mutta kun hetki juteltiin, niin ymmärsin, että siinä on taapeleita, virnistää Lahti.

Nuorilla oma gaala Kotkassa

Juhlailtaa Paakkanen odottaa iloisena ja innostuneena. Jännitystä hän ei ennätä kerryttää.

— Tiistaina olen vielä pitkään töissä, kun pitää vielä huolehtia, että nuorten itsenäisyyspäivägaalan järjestelyt ovat kunnossa ja luovuttaa ne ohjat eteenpäin, kertoo Paakkanen.