SuosittelemmePäihdekuntoutus voi pelastaa huumeriippuvaisen - Lue kotkalaislähtöisen Roopen tarina

Kun pää on liian syvällä pensaassa, ei edes kirjeitä uskalleta avata — Jos nuoren talous ei ole hallinnassa, voi avuksi ottaa vaikka laskukansion tai ruutuvihon, Haminan Ohjaamon avajaisissa neuvottiin

Raimo Eerola

Haminan Ohjaamon avajaisviikolla perehdyttiin eilen asumis- ja talousasioihin. Kuvassa Minna-Maria Laitinen sekä hankevastaava Irina Kujanpää.
Haminan Ohjaamon avajaisviikolla perehdyttiin eilen asumis- ja talousasioihin. Kuvassa Minna-Maria Laitinen sekä hankevastaava Irina Kujanpää.

Minna-Maria Laitinen muutti omilleen 17-vuotiaana. Nykyisin 20-vuotias nuori nainen muistelee alkuaikoja naurahtaen.
— Äiti oli kyllä opettanut raha-asioita, mutta tulihan siinä aluksi yllätyksiä. Hintoja kyllä oppi vertailemaan ja miettimään, että kannattaako ostaa sitä munkkia vai mieluummin leipää.
Ensimmäinen oma asunto sijaitsi Klamilassa. Toimeentulo tuli Kelan kuntoutusrahana, joten talous oli tiukilla.
— Leffakäynnit jäivät, enkä päässyt enää kulkemaan tutulle hevostallilleni.
Laitiselle oli alusta asti selvää, että laskut maksetaan aina ennen muita menoja.
— Otin laskut silloin paperisena, laitoin ne kansioon. Siitä näki suoraan miten paljon laskuihin menee ja mitä jää muuhun. Nykyisin laskut tulevat sähköisenä, kun homma on jo hallussa.
Penninvenytys on tullut tutuksi myös nykyisessä kodissa Haminassa.
— Olen huomannut, että kannattaa ostaa kestävää tavaraa, vaikka se olisikin kalliimpaa. Halvat menevät usein heti rikki. Ja Tori.fi on hyvä paikka tehdä löytöjä. Olen ostanut sieltä esimerkiksi sohvan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet