Kun pää on liian syvällä pensaassa, ei edes kirjeitä uskalleta avata — Jos nuoren talous ei ole hallinnassa, voi avuksi ottaa vaikka laskukansion tai ruutuvihon, Haminan Ohjaamon avajaisissa neuvottiin

Raimo Eerola

Haminan Ohjaamon avajaisviikolla perehdyttiin eilen asumis- ja talousasioihin. Kuvassa Minna-Maria Laitinen sekä hankevastaava Irina Kujanpää.
Haminan Ohjaamon avajaisviikolla perehdyttiin eilen asumis- ja talousasioihin. Kuvassa Minna-Maria Laitinen sekä hankevastaava Irina Kujanpää.

Minna-Maria Laitinen muutti omilleen 17-vuotiaana. Nykyisin 20-vuotias nuori nainen muistelee alkuaikoja naurahtaen.
— Äiti oli kyllä opettanut raha-asioita, mutta tulihan siinä aluksi yllätyksiä. Hintoja kyllä oppi vertailemaan ja miettimään, että kannattaako ostaa sitä munkkia vai mieluummin leipää.
Ensimmäinen oma asunto sijaitsi Klamilassa. Toimeentulo tuli Kelan kuntoutusrahana, joten talous oli tiukilla.
— Leffakäynnit jäivät, enkä päässyt enää kulkemaan tutulle hevostallilleni.
Laitiselle oli alusta asti selvää, että laskut maksetaan aina ennen muita menoja.
— Otin laskut silloin paperisena, laitoin ne kansioon. Siitä näki suoraan miten paljon laskuihin menee ja mitä jää muuhun. Nykyisin laskut tulevat sähköisenä, kun homma on jo hallussa.
Penninvenytys on tullut tutuksi myös nykyisessä kodissa Haminassa.
— Olen huomannut, että kannattaa ostaa kestävää tavaraa, vaikka se olisikin kalliimpaa. Halvat menevät usein heti rikki. Ja Tori.fi on hyvä paikka tehdä löytöjä. Olen ostanut sieltä esimerkiksi sohvan.

Käytännön neuvoja

Rannikkopajoilla työskentelevä Laitinen osallistui tänään Haminan Ohjaamon avajaisiin. Koko viikon kestävien avajaisten ohjelma oli jaettu erilaisiin teemoihin, tänään vuorossa oli talous ja asuminen. Kävijöille jakoivat vinkkejä esimerkiksi Sininauhaliiton ja Kelan edustajat. Mukana oli myös kaupungin sosiaaliohjaaja Irma Parikka.
— Me olemme tekemisissä niiden kanssa, joiden rahankäyttö ei ole hallinnassa. Paitsi nuorten niin myös aikuisten.
Ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi päihteet, pelaaminen tai yksinkertaisesti eläminen yli omien varojensa. Näiden seurauksena jää laskuja maksamatta, otetaan pikavippejä tai tehdään ostoksia netistä osamaksulla, jonka eriä ei sitten pystytä hoitamaan.
— Käymme jokaisen kanssa tilanteen läpi. Joskus kyse voi olla siitä, että henkilö ei ole osannut hakea itselleen kuuluvia etuuksia kuten asumis- tai työmarkkinatukea.
Neuvot voivat olla hyvin käytännönläheisiä. Jos kyse on juuri omilleen muuttavasta nuoresta, saatetaan yhdessä miettiä, mitä tavaroita asumiseen tarvitaan.
— Moni ajattelee ensin että sohva ja telkkari. Mutta ehkä sänky, keittiönpöytä ja liinavaatteet ovat vieläkin tärkeämpiä, näissä voi olla vähän näkemyseroa, Parikka naurahtaa.
Jos ongelmia on vuokranmaksussa, ohjataan asumistuki suoraan vuokranantajan tilille. Kun rahaa ei koskaan näe, ei sitä voi myöskään tuhlata muuhun. Jos kyse on laajemmista ongelmista, saatetaan asiakas ohjata ruutuvihkon pariin.
— Kun siihen kirjaa kaikki menot kuukauden ajalta, alkaa hahmottamaan paremmin, mihin rahaa kuluu.
Apua kannattaa pyytää ajoissa. Nuorelle hyvä paikka on esimerkiksi Ohjaamo, josta ohjataan eteenpäin oikean auttajan pakeille.
— Monella on pää niin syvällä pensaassa, ettei kirjeitä enää uskalleta avata laskujen pelossa. Sitten tullaan meille, kun sähköt on jo laitettu poikki tai on häätö päällä. Mitä aiemmin tilannetta aletaan selvittää, sitä helpompaa sitä on ratkoa, esimerkiksi laskujen eräpäivän siirto onnistuu lähes aina.

Kaikille alle 30-vuotiaille

Haminan Ohjaamo on tarkoitettu kaikille alle 30-vuotiaille kaupunkilaisille. Neuvoa voi tulla kysymään lähes miltä elämän osa-alueelta tahansa.
— Jos emme osaa itse auttaa, etsimme jonkun, joka osaa, hankevastaava Irina Kujanpää.
Ohjaamo toimii vuoden 2020 alkuun hankemuotoisena, mukana on kaupungin lisäksi muiden muassa Kaakon kaksikko ja Ekami. Rahoitusta on saatu Euroopan sosiaalirahastosta. Toimintaa pyritään jatkamaan myös tulevaisuudessa, mikäli kokemukset osoittautuvat hyviksi.
Avajaiset päätettiin järjestää samaan aikaan kuin valtakunnallinen Ohjaamoviikko. Ohjaamoita on Suomessa noin 50 kappaletta, tänä vuonna avataan parikymmentä uutta. Viikon aikana tempaistaan esimerkiksi Kotkan Ohjaamossa.

Ohjaamoviikon ohjelmaa Haminassa
Tiistaina teemana ovat talous ja asuminen.
Keskiviikkona keskustellaan elämästä ja hyvinvoinnista.
Torstaina teemana ovat osaaminen ja uravalinnat.
Perjantaina puheenaiheina ovat pelit ja harrastukset.

Ohjaamoviikon ohjelmaa Kotkassa
Tiistaina Ohjaamo jalkautuu Karhulaan vanhan linja-autoaseman aulatilaan, joka otetaan kevään aikana Nuorisotyön käyttöön.
Keskiviikkona nuoret kouluttavat nuorten parissa toimivia ammattilaisia Yhteisötalo Messin A-talossa.
Torstaina Ohjaamo esittäytyy XAMK:n Kotkan kampuksella ja tarjoaa maksuttoman joogatunnin klo 13—14 kaikille halukkaille.
Perjantaina rockmusikaali Shell’s Angles esittäytyy ja rekrytoi Yhteisötalo Messin B-talossa klo 15—17 nuoria musikaalituotannon eri osa-alueisiin. Ohjaamo myös jalkautuu kauppakeskus Pasaatiin.
Lisätietoja viikon tapahtumista löytyy Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/2023567704586477/