Vetiset kohdat ulkoilijoiden harmina Kotkan kuntoradoilla

Pysyvämmät kunnostukset suunnitelmissa lähivuosina

Raimo Eerola

Putkituksilla on vedet saatu ohjattua pahimpien paikkojen ali muun muassa Karhuvuoren kuntoradalla.

Sateisen syksyn takia Kotkan kuntoradoilla on riittänyt vettä ja saman tien myös ikävän kuraisia paikkoja, joita kuntoilijat ovat joutuneet väistelemään. Karhuvuoren kuntoradalla säännöllisesti liikkuva Risto Koivulaakso kertoo, että kengät sekä housunlahkeet kastuvat ja kuraantuvat lähes joka kerta.
— Haitta on suurin vanhemmille ulkoilijoille, joista jotkut liikkuvat kepin kanssa tai muilla apuvälineillä. Koululaisryhmätkin ovat hankaluuksissa ja kyllä siellä yritetään työnnellä lastenvaunujakin, sanoo Koivulaakso ja kummastelee, miksei huonoja paikkoja ole varaa laittaa kuntoon.
Kotkan kaupungilta liikuntapalvelupäällikkö Mikko Rantala kertoo, että tänä syksynä on tullut ihmisiltä palautetta miltei kaikista kuntoradoista. Tilanne on pahempi kuin tavallisesti tähän aikaan, koska syksyn aikana on satanut erittäin paljon. Vettä on kertynyt runsaasti ratojen maastoon ja maa ei kunnolla enää ime vettä.
— Veden kertyminen tiettyihin paikkoihin ei ole vain Karhuvuoren kuntoradan ongelma. Niitä on muuallakin. Koneilla on lanattu pintaa ja haketta on levitetty säännöllisesti, mutta pulmana on, että sateen mukana hake valuu pois. Pulmallisimmat notkelmat  liejuuntuvat ja märkiä paikkoja joutuu kiertämään.

Uusia putkistoja asennettu


Rantalan mukaan kuntoratojen kunnostukset ovat rahan puutteen takia usein vain pintaraapaisuja. Hän muistuttaa kuitenkin, että juuri tänä vuonna on saatu aikaan paljon enemmän kuin moneen vuoteen. Vettä johtavia viemäriputkia on laitettu ratojen alle monessa paikassa muun muassa Karhuvuoressa,  Äijänvuoressa ja Luovissa. Näin vesi ei valu radan päällä vaan menee sen alta.
— Karhuvuoren radalla tilanne oli pitkään hyvä, mutta viime aikoina sinne on ilmaantunut tosi kehnoja paikkoja. Kun rinteitä on paljon, vesi virtaa vääjäämättä radan yli. Koska alun pitäen työt on tehty pienillä budjeteilla ja vähäisillä maakerroksilla, ongelmat tulevat esiin keväisin ja syksyisin. Onneksi lähiviikkoina tilanne jälleen kohentuu kylmempien säiden myötä, sanoo Rantala.
Liikuntatoimessa on suunniteltu, että jatkossa keskityttäisiin laittamaan yksi kuntorata hyvään kuntoon kerralla. Rantalan mukaan kunnostusketju voitaisiin mahdollisesti aloittaa ensi kesänä. Vähien varojen ja resurssien puitteissa tämä olisi parempi toimintamalli kuin pieni paikkailu sillä täällä. Kuntoratojen käyttöaste on Kotkassa hyvää luokkaa kaikkina vuodenaikoina.