Haminan uimahallin shortsikielto ei ole ehdoton — Kotkassakin saa hypätä altaaseen shortseissa, kunhan ne ovat uimashortsit

Kotkan ja Haminan uimahalleissa on keskusteltu uimashortseista jo vuosia sitten, ei juurikaan viime aikoina.

Raimo Eerola

Kotkan uimahallissa saa uida shortseissa, kunhan ne ovat nimenomaan uimashortsit.
Kotkan uimahallissa saa uida shortseissa, kunhan ne ovat nimenomaan uimashortsit.

Minkälainen on sallittu uima-asu uimahallissa? Tätä kysymystä on pyöritelty eri puolilla Suomea sen jälkeen, kun yhdenvertaisuusvaltuutettu syyskuun alussa otti asiaan kantaa.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Suomen uimaliitto sekä Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys ovat jo vuonna 2017 suositelleet, että burkinien — eli musliminaisten käyttämien koko vartalon peittävien uima-asujen — ja uimashortsien käyttö uima-asuna sallittaisiin kaikissa uimahalleissa. Käytäntö on kuitenkin ollut kirjavaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu päätyi suosittelemaan, että kaikki uimahallit sallisivat burkinin käytön. Suosituksessa ei otettu kantaa uimashortseihin. Ne kuitenkin nousivat burkinia kuumemmaksi puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa ja mediassa ylipäätään.

Asiasta haastateltiin muun muassa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton puheenjohtajaa Jukka Rantalaa. Hän kertoi pitävänsä uimahallien pukeutumisohjetta tällä hetkellä liian tiukkana ja rajoittavana. Rantalan mielestä liian tiukat säännöt voivat rajoittaa kaikille tärkeän uimataidon hankkimista.

Nettisivujen kielto onkin tapauskohtainen harkinta

Myös Kotkan ja Haminan uimahalleissa on omat sääntönsä uimashortseista. Ihan yksiselitteiset ne eivät kuitenkaan ole.

Haminan uimahallin nettisivuilla lukee, ettei shortseissa tai uimashortseissa uiminen ole sallittu.

— No ei sen nyt ihan niin ole, toppuuttelee kuitenkin Haminan liikuntapalveluvastaava Heikki Vuoksiala.

Vuoksialan mukaan shortsiasia ratkaistaan tapauskohtaisesti. Joitakin pääsääntöjä on. Hallissa käytettävien shortsien pitää olla nimenomaan uimashortsit, eikä niissä saa olla taskuja.

— Jos samoilla shortseilla maataan rannalla ja tullaan uimahalliin, voi taskuissa kulkeutua kaikenlaista likaa tai vaikka nenäliinoja altaaseen, perustelee Vuoksiala.

AOP

Speedoihin kiinnitetään maailmallakin huomiota. Kun Formula 1 -kuljettaja Jenson Button ilmestyi uima-altaalle, hänen sanottiin speedoissaan näyttävän enemmän kilpauimarilta kuin kilpa-ajajalta.
Speedoihin kiinnitetään maailmallakin huomiota. Kun Formula 1 -kuljettaja Jenson Button ilmestyi uima-altaalle, hänen sanottiin speedoissaan näyttävän enemmän kilpauimarilta kuin kilpa-ajajalta.

Ei taskuja, sisäpuolella verkko-osa

Kotkan kaupungin nettisivuilta uimashortsiasiaa ei ainakaan helpolla etsimisellä löydy. Kaupungin liikuntapäällikkö Esko Halonen kertoo, että sivujen päivitys on työn alla. Shortsisääntö Kotkassa on kutakuinkin sama kuin Haminassa.

— Meillä on jo vuosia sitten linjattu, että halliin saa tulla shortseissa, kunhan ne ovat nimenomaan uimashortsit ja taskuttomat, sanoo Halonen.

Halosen mukaan uimashortsit tunnistaa muun muassa siitä, että niiden sisäpuolella on erillinen verkko-osa. Tarkoitus kun ei ole, että kukaan pitää uimashortsien alla alushousuja.

Kotkassa on pidetty periaatteena myös sitä, että uimashortsin lahkeen pitäisi päättyä polven yläpuolella.

Luotetaan valvojien ammattitaitoon ja näkemykseen

Sekä Vuoksiala että Halonen sanovat, ettei shortsiasia ole erityinen ongelma täkäläisissä uimahalleissa. Ei oikeastaan minkäänlainen ongelma.

— Joitakin vuosia sitten tämä oli enemmän puheissa, ei nyt viime aikoina, kertoo Vuoksiala.

Minkäänlaista virallista shortsikontrollia ei Kotkan ja Haminan uimahalleissa ole käytössä.

— Siinä luotetaan valvojien ammattitaitoon ja näkemykseen. Ainakin meillä valvojat ovat kokeneita ja tunnistavat kyllä uimashortsit merkkien ja mallien kautta, sanoo Halonen.

AOP

Burkini peittää koko vartalon kämmeniä, jalkateriä ja kasvoja lukuunottamatta.
Burkini peittää koko vartalon kämmeniä, jalkateriä ja kasvoja lukuunottamatta.

Burkinit sallittu koulujen uimaopetuksessa

Kotkassa on tänä vuonna päivitetty uimahallisääntöjä kahteenkin otteeseen. Ensimmäisessä käsittelyssä maaliskuussa hyväksyttiin burkinien käyttö koululaisten uima-asuna. Samassa yhteydessä laajennettiin niin sanottu käyttöoikeusmerkki koskemaan myös transsukupuolisia uimahallikävijöitä.

Sinivalkoinen käyttöoikeusmerkki osoittaa, että uimari on saanut oikeuden pitää uima-asua yllä uimahallissa, vaikka säännöt ohjaisivatkin toimimaan ilman uimapukua esimerkiksi saunassa. Yleisimmin syynä on syöpäsairaus, avanne tai jokin muu terveyteen liittyvä seikka.

Kotkan uimahallisäännöt olivat uudestaan käsittelyssä elokuussa. Tuolloin hyvinvointilautakunta päätti ryhtyä selvittämään opas- ja avustajakoirien häkkien hankkimista uimahalleihin.

— Ylipäätään ajatuksena on, että uiminen mahdollistetaan kaikille. Totta kai uimahallissa täytyy olla tietyt järjestyssäännöt, mutta ei saisi tulla sitä ongelmaa, että joku ryhmä jää tulematta vaikkapa liian tiukkojen pukeutumissääntöjen vuoksi, sanoo Halonen.

Haminassa ei burkinikysymys ole Vuoksialan mukaan noussut toistaiseksi esille.

— Päivitetään sääntöjä tarpeen mukaan ja kysytään vaikka näkemystä valiokunnalta.

Raimo Eerola

Toisinaan suoranainen kielto on uimahallissa tarpeen. Useimmiten riittää ohjeistus ja neuvonta.
Toisinaan suoranainen kielto on uimahallissa tarpeen. Useimmiten riittää ohjeistus ja neuvonta.

Mieluummin ohjaamalla kuin kieltämällä

Niin Halosen kuin Vuoksialan ajatus on, että ohjaamalla ja opastamalla päästään uimahalliasioissakin parempaan lopputulokseen kuin ehdottomilla kielloilla.

— Turvallisuudesta ja puhtaudesta täytyy uimahalleissa tietenkin pitää kiinni, mutta eihän missään voi tehdä mitään, jos kaikki kielletään, pohtii Vuoksiala.

Normaaleihin uimahallisääntöihin kuuluu muun muassa se, että altaaseen mennään vasta sen jälkeen, kun on ensin peseydytty suihkussa.

— Ihmiset ovat siinäkin erilaisia. Toiset käyvät automaattisesti, toisia joutuu muistuttamaan, kertoo Halonen.