Resurssipula ruuhkauttaa HUS -palveluja Haminassa

Röntgen ja laboratoriopalvelut kangertelevat Haminan terveysasemalla. Hyvinvointivaliokunta vaatinut selvitykset HUS:ilta.

Tiina Katajisto

Näytteiden ottaminen on ajoittain ruuhkautunut Haminan terveysasemalla. Ruuhkaa on myös röntgenissä. Palvelut ostetaan HUS-laboratoriolta.

Odotusajat röntgeniin ja laboratorion näytteenottoon ovat venyneet Haminan terveysasemalla. Haminan kaupunki ostaa molemmat palvelut HUS:sta. Röntgenpalveluja hoitavan HUS -Kuvantamisen Haminan kaupungin hyvinvointivaliokunnalle toimittaman selvityksen mukaan suurin syy odotusaikojen pidentymiseen on henkilöstövaje. Selvityksessä todetaan Kymenlaakson keskussairaalan röntgenin kärsivän röntgenhoitajapulasta, joka vaikuttaa myös Haminan toimipisteeseen.

Haminaan on sijoitettu vain yksi röntgenhoitaja maanantaista torstaihin ja perjantaisin ultraäänipäivinä röntgenissä työskentelee kaksi röntgenhoitajaa.

Toimiminen yhden hoitajan voimin saattaa selvityksen mukaan aiheuttaa ruuhkahuippuina potilaiden odotusaikojen pidentymistä. HUS -Kuvantamisen mukaan hoitajien rekrytointi on jatkuvasti käynnissä, mutta se on ollut tuloksetonta.

Laboratoriossakin ruuhkaa

Myös laboratoriotoiminnan takkuilun yksi syy on HUS -laboratorion valiokunnalle antaman selvityksen mukaan henkilöstöpula, mutta myös toiminnalliset muutokset ovat vaikuttaneet asiaan.

Loppukevään aikana laboratoriotoiminta on ruuhkautunut erityisesti eteläisen Kymenlaakson alueella. Tähän on selvityksen mukaan vaikuttanut muun muassa Pohjois-Kymenlaakson sairaalan toimintojen muuttuminen ja potilaiden ohjautuminen enenevästi keskussairaalaan. Pohjois-Kymen sairaalan kaksi vuodeosastoa on jouduttu lääkärivajeen vuoksi sulkemaan ja potilaita on jouduttu ohjaamaan muihin Kymenlaakson sairaaloihin. Muutoksilla on ollut selvityksen mukaan vaikutusta myös laboratoriotoimintoihin.

HUS -laboratorion selvityksessä todetaan, että uusia näytteenottajia on saatu rekrytoitua, mutta laboratoriohoitajista on valtakunnallinen pula.

Selvityksen mukaan hoitoyksiköitä on ohjeistettu informoimaan potilaita välttämään laboratorion näytteenottoa kaikkein ruuhkaisimpina aikoina. Niitä ovat maanantaiaamut ja varsinkin kuukauden ensimmäiset arkipäivät.

HUS -laboratorio on yhdistänyt tietojärjestelmiään, joten potilaat voivat asioida vapaasti entistä laajemmin HUS -laboratorion näytteenottopaikoissa Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla, selvityksessä todetaan.

HUS -laboratorio vakuuttaa, ettei näytteenottopalvelua olla heikentämässä Haminassa, vaan sitä pyritään erilaisin keinoin kehittämään paremmaksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat