Uzbekistanilaisia opiskelijoita ei tule Virolahden lukioon – Kunnanhallitus yhtyi kunnanjohtajan kantaan, että aikataulu on liian kireä

20 uzbekistanilaista opiskelijaa olisi aloittanut opiskelun Virolahden lukiossa ensi elokuussa.

Kimmo Seppälä

Virolahden lukioon ei tule uzbekistanilaisia opiskelijoita. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina. Arkistokuva.
Virolahden lukioon ei tule uzbekistanilaisia opiskelijoita. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina. Arkistokuva.

Uzbekistanilaisten opiskelijoiden opiskelu Virolahden lukiossa tyssäsi maanantaina Virolahden kunnanhallitukseen. Kunnanhallitus yhtyi kunnanjohtaja Veli-Matti Pullin kantaan, että kunta torjuu asiassa välittäjänä toimineen konsulttiyritys Finest Future Oy:n tarjouksen.

Pääasiallinen syy kieltäytyä 20 uzbekistanilaisen opiskelijan ottamisesta kunnan lukioon on päätöksen mukaan liian kireä aikataulu. Opiskelun olisi pitänyt alkaa ensi elokuussa.

Kunnanhallituksen kanta poikkesi Virolahden sivistys- ja hyvinvointilautakunnan aikaisemmasta päätöksestä. Lautakunta oli päättänyt puoltaa uzbekistanilaisten opiskelijoiden ottoa äänin 8–2.

Kunnanhallituksessa tehtiin kunnanjohtajan esityksestä poikkeava esitys, kun Seppo Pirttimäki (sd.) ehdotti asian palauttamista sivistys- ja hyvinvointilautakuntaan uudelleen valmisteltavaksi. Pirttimäki olisi evästänyt valmistelua siten, että uzbekistanilaisten tulo olisi ajoittunut vuoden 2022 elokuulle ja oppilaiden määrää olisi vielä tarkasteltu uudelleen. Esitys raukesi ilman kannatusta.

Aikataulu tiukka

Pullin hallitukselle tekemän esityksen perusteluissa todetaan muun muassa, että hankkeen aikataulu ei mahdollista riittävän huolellista valmistelua ja tarvittavaa vuoropuhelua.

Esityksen mukaan ennen päätöstä uzbekistanilaisten ottamisesta Virolahden lukioon olisi pitänyt ehtiä selvittää esimerkiksi resursointikysymykset ja oppilaiden kotoutuksen vaatimia toimenpiteitä.

Esityksessä kuitenkin todetaan kansainvälisten oppilaiden sijoittumisen Virolahden lukioon tuovan parhaassa tapauksessa lukiolle vetovoimaa ja vaikuttavan positiivisesti oppimisympäristöön. Vaikka asiakokonaisuus sisältää Virolahden lukion näkökulmasta potentiaalisia elementtejä, mutta hankeen aikataulu on kuitenkin liian tiukka.

Virolahden kunnassa on ollut huoli lukion opiskelijamäärien riittämisestä tulevaisuudessa, joten uusia keinoja lukion vetovoimaisuuden lisäämiseksi mietitään kunnassa jatkuvasti. Jokunen vuosi sitten kunta ja Harjun oppimiskeskus muun muassa sopivat hevosurheilupainotteisen lukion käynnistämisestä.

Uusimmat uutiset