Uusi maamerkki Mussalon nestesatamaan: Oiltanking Finlandin toimistorakennus näkyy merellä ensimmäisenä satamaa lähestyville laivoille

Rakennuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuuteen ja kestävyyteen. Esimerkiksi toimistotiloille ja liikennettä seuraavalle valvomolle on erilliset ilmanvaihtojärjestelmät.

Raimo Eerola

Oiltanking Finlandin uusi toimistorakennus näkyy hyvin Mussalon nestesatamaa lähestyville laivoille.
Oiltanking Finlandin uusi toimistorakennus näkyy hyvin Mussalon nestesatamaa lähestyville laivoille.

Mussalon nestesatama on saanut uuden maamerkin: Oiltanking Finland Oy:n juuri valmistunut toimistorakennus näkyy ensimmäisenä satamaan saapuville aluksille.

Rakennus sijaitsee aivan meren äärellä, nestemäisten kemikaalien säiliöterminaalin lähellä. Siksi rakennuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota muun muassa paloturvallisuuteen ja säänkestävyyteen.

Meren läheisyyden vuoksi rakennukselle on haluttu erikoispitkä 10 vuoden takuuaika vuotamattomuudelle. Rakennusliike Kalevi Suntio Oy on toiminut pääurakoitsijana. Toimitusjohtaja Mika Suntion mukaan rakennus valmistui suunnitellusti. Suunnittelu alkoi marraskuussa 2016, rakennustyöt joulukuussa 2017.

— Paikka on haastava, keliolosuhteet raa´at ja kemikaalien läheisyyden vuoksi huomioitavaa on ollut paljon. Kosteusrasitus meren vieressä on valtava ja se on otettu huomioon esimerkiksi rakennusmateriaaleissa, toteaa projektipäällikkö Sami Kahila Oy Insinööristudiosta.

Oiltankingin konserniohjeen mukaisesti rakennushintaa ei kerrota. Erityisvaatimukset palosuojauksessa ja materiaaleissa ovat lisänneet kustannuksia tavalliseen toimistorakennukseen verrattuna noin 20 prosentilla.

Rakennuksessa sijaitsee toimistotilojen lisäksi valvomo, josta ohjataan ja valvotaan terminaalilla tapahtuvaa toimintaa. Oiltanking Finlandin toimitusjohtaja Sami Korpela vertaa valvomoa lennonjohtoon.

Valvomo on ikkunaton tila rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Se on Korpelan mukaan suunniteltu erittäin kestäväksi. Esimerkiksi tulipalon varalta valvomo on suojattu ja sen ovi on erityisvahvisteinen. Valvomossa on lisäksi oma, erillinen ilmanvaihto.

Työviihtyvyys ja operatiivinen toiminta paranivat

Oiltankingin kunnossapitopäällikkö Lassi Jääskeläinen kertoo uusien tilojen olevan suuri parannus yhtiössä.

— Olemme olleet kauan tilapäisissä tiloissa. Tämä oli suuri panostus henkilökunnan työviihtyvyyteen, Jääskeläinen toteaa.

Miehet kehuvat uutta työtilaansa valoisaksi ja arkkitehtonisesti hyvin harkituksi ja toimivaksi.

Kotkan rakennusvalvonnasta kerrotaan, ettei Kotkaan ole useaan vuoteen rakennettu vastaavan suuruista toimistorakennusta. Kerrosala on 1 195 neliömetriä. Poikkeuksellisen suuri kaksikerroksinen rakennus ei kuitenkaan ole.

Raimo Eerola

Toimistorakennus valmistui kokonaan kymenlaaksolaisin voimin, mitä yhtiössä pidetään tärkeänä.

Oiltanking varastoi ja käsittelee nestemäisiä kemikaaleja ja öljytuotteita

Oiltanking Finland Oy on kemikaalilogistiikka-alan yritys. Yhtiö kuuluu Oiltanking Group -konserniin, joka puolestaan on osa kansainvälistä Marquard & Bahls -konsernia. Konsernin pääpaikka on Hampurissa ja sillä on toimintaa 36 eri valtiossa ympäri maailman.

Oiltankingin toimintaan kuuluvat nestemäisten kemikaalien ja öljytuotteiden varastointi ja käsittely. Yhtiö ei omista tuotteita itse, vaan huolehtii niiden säilytyksestä ja käsittelystä. Konsernilla on 75 terminaalia 24 eri maassa, työntekijöitä 3 400.

Suomessa yhtiön toiminta kasvoi merkittävästi, kun Oiltanking Group osti kilpailijansa Vopak Chemicals Logistics Finlandin. Oiltanking Finlandilla on Suomessa toimintaa vain Kotkassa ja Haminassa. Mussalossa sijaitsee kolme terminaalia ja lähes 70 säiliötä. Työntekijöitä on yhteensä 77. Liiketoiminnassa pääpaino on nestemäisten kemikaalien transitoliikenteessä.

Uudessa toimistorakennuksessa yhdistyvät kaikki yhtiön toiminnot ja sen uskotaan parantavan operatiivista toimintaa ja tehokkuutta.

Luetuimmat