Kaunissaaren mökkiläiset ja yrittäjät saavat kauan kaipaamansa vesiputken – Kymen Vedestä arvioidaan vesijohdon Mussalosta Kaunissaareen olevan käytössä jo ensi vuoden loppuun mennessä

Vesiputken vetämisen Mussalosta Kaunissaareen on arvioitu maksavan noin 500 000 euroa. Puolet tästä kattaa ELY-keskuksen viime toukokuussa myöntämä avustus.

Kimmo Seppälä

Kaunissaaren mökkiläiset ja saaren yrittäjät saavat kauan kaipaamansa vesiputken. Mussalosta Kaunissaareen vedettävän runkovesijohdon odotetaan olevan käytössä ensi vuoden loppuun mennessä.
Kaunissaaren mökkiläiset ja saaren yrittäjät saavat kauan kaipaamansa vesiputken. Mussalosta Kaunissaareen vedettävän runkovesijohdon odotetaan olevan käytössä ensi vuoden loppuun mennessä.

Kaunissaaren vesihuoltohanke astui aimo harppauksen maanantaina riittävän määrän saaren mökkiläisistä sitouduttua osallistumaan vesiputken rahoituskustannuksiin.

Vesiputken toteutuksesta vastaavan Kymen Vesi Oy:n toimitusjohtaja Jani Väkevä kertoo, että yli 50 mökkiläistä on ilmoittautunut sitoutumisestaan hankkeeseen.

– Reilut 50 mökkiläistä on ollut mukana saaressa jo olemassa olevassa vesijohtoverkostossa. Näiden lisäksi joitakin uusia halukkaista on ilmoittanut haluavansa liittymän, kertoo Väkevä.

Vesiputken vetämisen Mussalosta Kaunissaareen on arvioitu maksavan noin 500 000 euroa. Puolet tästä kattaa ELY-keskuksen viime toukokuussa myöntämä avustus.

– Avustuksessa vaatimuksena oli, että loppurahoitus varmistetaan yksityisrahoituksena. Se on nyt toteutumassa, sanoo Väkevä.

Väkevän mukaan lähtökohtana on, että maksimiosuus liittymän haluaville mökkiläisille on 5 000 euroa.

Kaikkiaan Kaunissaaressa on noin 120 kesäasuntoa. Kymen Veden saareen järjestämä vesijohtoverkosto kattaa nykyisellään kuitenkin vain saaren eteläosan.

– Jatkossa katsomme myös mahdollisuuksia muun saaren osallistumiseen vesiputkeen, sanoo Väkevä.

Vesiputkihanke saadaan Väkevän mukaan käyntiin heti, kun ELY-keskuksen rahoitus varmistuu.

– Meillä on luotaussopimus muutaman Mussalosta suunnitellun pääreitin osalta. Luotaukset on tarkoitus saada tehdyiksi syksyn aikana, jotta vesilupahakemus saadaan aluehallintovirastoon, sanoo Väkevä.

Vesiluvan käsittelyn Väkevä arvioi kestävän puolisen vuotta, joten vesiputken rakennustyöt voidaan toteuttaa ensi kesän aikana.

– Vesiputki voisi olla ensi vuoden loppuun mennessä käyttövalmis, sanoo Väkevä.

Myös pienpuhdistamo suunnitteilla

Vesiputki nostaa vaatimuksia myös Kaunissaaren jätevesien käsittelylle. Koko saari on pohjavesialuetta, joten jätevesimääräykset ovat sen mukaiset.

– Yksittäisten mökkiläisten osalta jätevesien käsittely on kiinni siitä, vedetäänkö liittymä vain pihaan, vai sisälle rakennukseen, sanoo Väkevä.

Pyhtään kunnalla on jo suunnitelmia pienpuhdistamon rakentamiseen Kaunissaaren sataman tarpeisiin. Tätä voidaan hyödyntää myös mökkiläisten jätevesien käsittelyyn.

Kaunissaaressa on kärsitty vedenpuutteesta ja talousveden huonosta laadusta jo vuosia.

Kaunissaaren Majaa ja saaren kauppaa pitävä yrittäjä Pasi Kinnunen sanoo tuoreen tiedon vesiputkesta olleen ilouutisen.

– Vesiputkea on odotettu hartaasti, kertoo parikymmentä vuotta Kaunissaaressa yrittäjänä ollut Kinnunen.

– Veden saatavuus on rajoittanut ravintolan toimintaa. Esimerkiksi olemassaolevia saunoja emme ole voineet vuokrata veden puutteen vuoksi, sanoo Kinnunen.

Vesiputken tulo antaa Kinnusen mukaan uskoa yrityksen tulevaisuuteen ja mahdollistaa jo pitkään ajatuksissa olleet kehittämissuunnitelmat.

– Tilat on nyt mahdollista remontoida tämän päivän vaatimuksiin. Olemme ehdottomasti valmiit maksamaan toimivasta vesihuollosta, sanoo Kinnunen.