Toppatakki päälle ja jumpalle! – Kotkan kaupunki järjestää piha- ja parvekejumppia myös talvella

Ikäihmisten ohjatut liikuntaryhmät käynnistyvät jälleen Kotkassa tammi–helmikuun vaihteessa. Tarjolla myös ohjattua sisäliikuntaa pienryhmissä.

Kimmo Seppälä

Kotkan piha- ja parvekejumpat käynnistyvät keskiviikkona 27. tammikuuta Kotkankatu 5:n sisäpihalla. Arkistokuva on viime keväältä Haminasta, jossa liikunnanohjaaja Niko Tolonen veti jumppahetken uimahallin talon asukkaille.
Kotkan piha- ja parvekejumpat käynnistyvät keskiviikkona 27. tammikuuta Kotkankatu 5:n sisäpihalla. Arkistokuva on viime keväältä Haminasta, jossa liikunnanohjaaja Niko Tolonen veti jumppahetken uimahallin talon asukkaille.

Ikäihmisten ohjatut liikuntaryhmät käynnistyvät jälleen Kotkassa tammi–helmikuun vaihteessa. Kaupunki tarjoaa senioreille sekä sisäliikuntaa että ulkojumppaa.

– Ikäihmisten kuntouttavaa toimintaa aloitellaan hissukseen pienryhmissä koronarajoitukset huomioiden. Myös sovelletun liikunnan ryhmät jatkuvat lähiaikoina, kertoo liikunnanohjaaja Mirka Jokiranta Kotkan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksiköstä.

Senioreiden liikuntaryhmät ovat olleet koronasulun vuoksi tauolla parin kuukauden ajan. Jokirannan mukaan kuntouttava toiminta halutaan käynnistää mahdollisimman pian, sillä ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitäminen on äärimmäisen tärkeää.

– Korona-aikana etenkin ikäihmiset ovat jääneet jumiin neljän seinän sisälle, joten liikkuminen on saattanut jäädä vähäiseksi.

Joka keskiviikko kevääseen asti

Keskiviikkona 27. tammikuuta Kotkansaarella alkavat talvikauden piha- ja parvekejumpat, jotka kaupunki toteuttaa yhteistyössä Kotkas liikutaa yhes -hankkeen kanssa.

Ensimmäinen liikuntatuokio pidetään Koulukatu 5:n sisäpihalla klo 11–11.30. Senioritalojen pihapiirissä jumpataan samaan kellonaikaan joka keskiviikko 28. huhtikuuta asti.

– Viime vuonna Koulukatu 5:ssä järjestettiin piha- ja parvekejumppia toukokuusta syyskuuhun. Parhaimmillaan mukana oli kolmisenkymmentä osallistujaa, joista osa jumppasi omilla parvekkeillaan ja osa sisäpihalla.

Äänentoistolaitteisto on uusittu

Viime vuonna osallistujien ikähaarukka oli 70-vuotiaista yli yhdeksänkymppisiin.

– Liikkeissä on otettu huomioon muun muassa tasapainovaikeudet. Mukana on aina kaksi ohjaajaa, joista toinen näyttää liikkeet seisten ja toinen istuen.

Osallistujien ei tarvitse hikoilla veren maku suussa, vaan jokainen saa tehdä liikkeitä oman kuntonsa ja jaksamisensa mukaan. Välillä voi pitää taukoa ja vaikkapa nauttia musiikista.

– Tämä on mukavaa ja leppoisaa liikuntaa, jota tehdään iäkkäämmälle ikäryhmälle sopivan musiikin tahdissa. Olemme uusineet äänentoistolaitteet, joten kuuluvuuskin on nyt aiempaa parempi.

Kaikki ovat tervetulleita

Piha- ja parvekejumppien ideana on ensisijaisesti aktivoida senioritalojen asukkaita, mutta Jokiranta toivottaa tervetulleeksi kaikki liikuntaa kaipaavat.

Parhaimmillaan mukana oli kolmisenkymmentä osallistujaa, joista osa jumppasi omilla parvekkeillaan ja osa sisäpihalla. — Mirka Jokiranta

– Pihapiiriin saavat tulla myös muualla asuvat. Jumpan voi vaikka yhdistää kävelylenkkiin. Kannattaa tulla rohkeasti mukaan.

Jokiranta painottaa, että ohjattu pihajumppa on samalla yhteisöllinen tapahtuma.

– Myös sosiaalinen puoli on tärkeä. Monet ovat kiitelleet, että jumppa on tarjonnut tilaisuuden päästä tapaamaan naapureita ja vaihtamaan kuulumisia.

Pakkasraja -12 astetta

Talven piha- ja parvekejumppia järjestetään aluksi vain Koulukadulla. Jos kiinnostusta riittää, toimintaa laajennetaan.

– Viime kesänä meillä oli 12 kohdetta eri puolilla Kotkaa.

Jokiranta muistuttaa, että jumppaan voi osallistua vain terveenä. Myös keli tulee ottaa huomioon.

– Pakkasraja on -12 astetta. Kannattaa pukeutua säähän sopiviin vaatteisiin ja esimerkiksi nastakenkiin, jos sellaiset löytyy.

Ryhmäkoot tavallista pienempiä

Ikäihmisten sisäliikuntaryhmät käynnistyvät Kotkan Citykodin kuntosalilla. Ohjattuja kuntosaliharjoituksia pidetään jatkossa myös Karhulassa uimahallin avauduttua. Kuntojumpalle pääsee puolestaan Karhuvuoren urheilutalolle.

Soveltavan liikunnan pienryhmät starttaavat lähiaikoina Kotkansaaren vanhassa sairaalassa.

– Pyrimme kuulostelemaan kaupunkilaisten toiveita ja vastaamaan liikuntaryhmien kysyntään koronan sallimissa rajoissa.

Jokirannan mukaan ulkoryhmissä maksimiosallistujamäärä on 10 henkeä. Sisätiloissa ryhmäkoot ovat tätäkin pienemmät.

– Tilaisuuksissa on maskisuositus. Pidämme myös huolta hygieniasta, turvaväleistä ja tuuletuksesta.

Piha- ja parvekejumppaa Koulukatu 5:n sisäpihalla 27.1.–28.4. keskiviikkoisin kello 11–11.30. Lisätietoa Kotkan ohjatuista liikuntaryhmistä: https://www.kotka.fi/hyvinvointi/hyvinvoinnin-edistaminen/liikunnanohjaus.

Uusimmat uutiset