Luumäeltä Kotkaan tuotiin 16 takkuista ja haisevaa koiraa

Hanna Niipola

Luumäeltä otettiin huostaan suomenlapinkoiria ja lapinporokoiria. Arkistokuvassa oleva Retu ei liity tapaukseen, mutta näyttää, minkälainen koira suomenlapinkoira on.
Luumäeltä otettiin huostaan suomenlapinkoiria ja lapinporokoiria. Arkistokuvassa oleva Retu ei liity tapaukseen, mutta näyttää, minkälainen koira suomenlapinkoira on.

Kotkan seudun eläinsuojeluyhdistys sai hoitaakseen 16 luumäkeläiseltä kenneliltä valtion haltuun ottamaa koiraa. Osa koirista sijoitettiin yhdistyksen kautta sijaiskoteihin ja osaa pidetään yhdistyksen tiloissa Hurukselantien varressa. Viikonlopun aikana osa koirista lähtee toiseen eläinsuojeluyhdistykseen.

Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Marju Honkasen mukaan Kotkaan saapuneet koirat eivät olleet luurankoja, mutta ne olivat likaisia, takkuisia ja haisevia.

— Nämä koirat ovat eläneet ikänsä ulkona ja nähneet ihmisistä kenties vain ruuan antajat. Ne tarvitsevat sisäsiistiksi opettelua, normaalia ruokintaa, rakkautta ja sosiaalistamista, Honkanen selittää.

Yhdistys on alkanut vapaaehtoisvoimin siistiä koiria ja järjestää niille tarvittavia lääkityksiä. Honkanen ei vielä tiedä, milloin koirat ovat luovutuskelpoisia. Hän kuitenkin uskoo, että koirat saadaan uuteen kotiin, sillä kyselijöitä on jo nyt paljon. Luovutuskelpoisista koirista laitetaan ilmoitukset yhdistyksen kotisivuille.

Viime vuoden keväällä Kotkan seudun eläinsuojeluyhdistyksen tiloista tehtiin aluehallintovirastoon useita valituksia. Yhdistyksen Hurukselantiellä sijaitseviin tiloihin tehtiin useita tarkastuksia ja puutteita korjattiin. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson vakuuttaa, että tilat ovat hyvässä kunnossa, eikä haltuunotettujen koirien terveydentilasta tarvitse olla huolissaan.

— Olen tehnyt yhdistyksen kanssa paljon yhteistyötä ja aina saanut hyvän avun.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa luumäkeläisen pariskunnan eläinsuojelurikoksesta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi heille määrättiin kolmen vuoden koirien- ja kissojenpitokielto. Heidän pitämistään eläimistä 53 koiraa otettiin valtion haltuun maanantaina. Koirat ovat rodultaan suomenlapinkoiria ja lapinporokoiria.

Koirien sijoituksesta Lappeenrannan, Kotkan, Helsingin ja Turun eläinsuojeluyhdistyksiin päätti poliisi ja läänineläinlääkäri.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.