Kreikassa auton alle jäänyt Ericka sai kodin ja kavereita Sippolasta — eläinten ja luonnon hyvinvointia edistävät järjestöt esittäytyivät Kouvolassa

Katja Juurikko

Kreikasta Petri Nissisen perheeseen Sippolaan päätynyt  Ericka, sai Eläinten Kouvola -tapahtumassa pusuja Paula Kangasmaalta, joka oli auttamassa koiran Suomeen tuomisessa.
Kreikasta Petri Nissisen perheeseen Sippolaan päätynyt Ericka, sai Eläinten Kouvola -tapahtumassa pusuja Paula Kangasmaalta, joka oli auttamassa koiran Suomeen tuomisessa.

Katja Juurikko

Entisen Yhteiskoulun tontista on muodostunut erilaisten tilaisuuksien, kuten Eläinten Kouvolan, tapahtumapaikka.
Sanni Avraham, 5, valmisti tuulikanteleen Seija Aspolan kanssa Luonto-Liiton Kaakkois-Suomen toimintaryhmässä.

Katja Juurikko

Ericka on Kreikasta tuotu koira, jonka jalka on amputoitu Suomessa. Nyt sillä on hyvät oltavat Petri Nissinen kodissa Sippolassa.
Eläinten Kouvolan puuhanainen Pauliina Klemola pitää Yhteispuistoa hyvänä paikkana tapahtumalle.

Pelkästään Kreikassa on arviolta yli miljoona heitteille jätettyä koiraa ja kissaa. Kaikkien tarina ei ole yhtä onnellinen kuin Eläinten Kouvola -tapahtumassa rapsutteluja kerjänneen kaskivuotiaan Erickan.

Pari vuotta takaperin kodittomalle koiralle syntynyt pentu, Ericka, jäi auton alle. Koiran etutassu murskaantui käyttökelvottomaksi.

Koira eli Pohjois-Kreikassa sikäläisen eläinsuojelijan kodittomille koirille perustamalla tarhalla. Kreikassa eläinsuojelutyötä tekevän ARGOS Animal Rescue Greece -järjestön Paula Kangasmaa toi ystävänsä kanssa Erickan keväällä Suomeen.

— Heti tuotuamme koiran Suomeen sen etutassu oli amputoitava.

Sippolassa Petri Nissisen perheessä asuva koira elää nyt onnellista elämää ja huomiota osakseen.

— Meillä on iso piha, missä Ericka voi olla vapaana pelastuskoiriemme kanssa, Nissinen kertoo.

Samassa pihapiirissä pyörivät vapaana myös muut possut, kanat, kissat ja lampaat. Ericka juoksee metsässä kolmella jalallaan niin, että sammal pöllyää.

”Koiria jätetään pahvilaatikoissa kaatopaikoille”

Keväällä toimintansa Kreikan koirien olojen parantamiseksi aloittaneen ARGOS Animal Rescue Greece -järjestön toiminta on vain pisara meressä. Ongelma on laaja.

— Hylättyjä koiria jätetään pahvilaatikoissa kaatopaikoille ja kiinnitetään ketjulla aitaan nääntymään ilman ruokaa ja juomaa, Paula Kangasmaa kertoo.

Kreikan huono taloustilanne on aiheuttanut sen, että rahaa ei ole leikkauttaa koiria lisääntymisen hillitsemiseksi.

Ilmaistapahtuman Yhteispuistoon järjestänyt Pauliina Klemola Kouvolan Animaliasta halusi yhdistää Kouvolan seudun eläinten, luonnon ja ympäristön suojelussa toimivia yhdistyksiä ja ihmisiä.

— Toimin itse monessa yhdistyksessä ja tiedän resursseista olevan pulaa. Tässä aihepiirissä toimivien järjestöjen kirjo on aika iso. Ajattelin kutsua paikallisia yhdistyksiä tällaiseen matalaan kynnyksen tapahtumaan.

Parikymmentä vuotta vanhan eläinsuojelulain vireillä oleva muutos huolestuttaa Animalian väkeä.

— Eläinten itseisarvo pitäisi saada uuteen lakiin. Ei niin, että eläimiä kohdellaan hyödykkeinä, Klemola sanoo.

Tapahtumassa olivat mukana myös Kohtuus Kymenlaaksossa, Luonto-Liitto, Pelastetaan koirat ry, Pohjois-Kymen Luonto, Pro Animals Finland ja Roska päivässä -liike.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen