Hissit, portaat ja liuskat — Kotkan pääkirjastossa puhutaan ikäihmisten asuntojen esteettömyydestä

Katja Juurikko

Kotkan pääkirjastossa puhutaan tänään ikäihmisten arjen esteettömyydestä.
Kotkan pääkirjastossa puhutaan tänään ikäihmisten arjen esteettömyydestä.

Kotkan ikäihmisten neuvosto järjestää tänään kello 12.30 Kotkan pääkirjastossa yleisötilaisuuden Ikäihmisten asuntojen esteettömyydestä.

Lähes 90 prosenttia ikäihmisistä asuu omassa kodissaan. Sitä tuetaan tekemällä koti ja sen lähiympäristö mahdollisimman esteettömäksi. Kaatumisten ehkäisy on osa esteettömyyttä. Siitä kertoo tilaisuudessa fysioterapeutti Anu Takala Kymsoten Kaatumisseulasta. Toimintamalli on kehitetty yhteistyössä Kotkan, Seinäjoen ja UKK instituutin kanssa. Kotkassa Ikäihmisten neuvosto oli mukana kehittämistyössä ja mallin jalkauttamisessa Kotkaan.

Esteettömyys osaksi arkea

Tilaisuudessa käsitellään myös kiertävien remonttikauppiaiden toimintaa ja korjausavustuksia. Kotkassa on kiinnitetty huomiota kiertävien remonttikauppiaiden toimintaan ja remonttitarjousten tekemiseen omakotitaloissa asuville ikäihmisille. Näitä asioita käsittelee Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvoja Pekka Hulkkonen omassa esityksessään.

Kotkassa on lukuisia hissittömiä kerrostaloja, joihin olisi mahdollisuus saada avustusta hissien jälkiasentamiseen. Hissin lisäksi esteettömyyttä luovat hyvät portaat ja liuskat, jotka auttavat liikkumista talon piha-alueella. Ylitarkastaja Suvi Heikkinen Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksesta tulee kertomaan korjausavustuksista iäkkäille ja vammaisille henkilöille sekä taloyhtiöille.