Kotkan kaupunginjohtajahausta tekeillä valitus

Virkaa hakenut Tiina Keskimäki tuntee tulleensa syrjityksi Kotkan kaupunginjohtajahaussa.

Kotkan kaupunginjohtajaksi hakenut Tiina Keskimäki syyttää Kotkan kaupunkia syrjinnästä valintaprosessin aikana.
Kotkan kaupunginjohtajaksi hakenut Tiina Keskimäki syyttää Kotkan kaupunkia syrjinnästä valintaprosessin aikana.

Kotkan kaupunginjohtajan valinnasta on tekeillä valitus. Ekonomi ja Loviisan kaupungin entinen elinkeinopäällikkö Tiina Keskimäki, 48, Vantaalta kokee tulleensa syrjityksi hakuprosessin aikana.

Keskimäki kertoo aikovansa valittaa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, koska Kotkan kaupunki ei tehnyt hakijoiden välillä ansiovertailua. Keskimäen mukaan aina, kun hakijoiden joukossa muodollisesti pätevinä hakijoina on sekä miehiä että naisia, heiden välillään on tasa-arvolain mukaan tehtävä ansiovertailu.

Keskimäki on pyytänyt asiasta vastausta kansliapäällikkö Marianna Ruonalalta. Hän aikoo odottaa Ruonalan vastausta asiaan ja jättää valituksen vastauksen saatuaan.

Keskimäki kertoo olleensa yhteydessä tasa-arvovaltuutetun toimistoon ja saamansa vastauksen perusteella Kotkassa on johtajavalinnassa menetelty virheellisesti, koska ansiovertailua ei ole tehty.

— Hakijoita pitää vertailla toisiinsa ja sen jälkeen nähdään, kuka on ansioitunein. Vasta ansiovertailun jälkeen hakijoita kutsutaan haastatteluun, Keskimäki toteaa.
Keskimäen mukaan valituksen tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä kunnalliseen päätöksentekoon.

Ansioituneimmat henkilöt valittiin jatkoon

Kotkan kansliapäällikkö Marianna Ruonala kertoo, että ansiovertailu tehdään, jos asianomainen henkilö haluaa sellaisen päätöksen jälkeen. Ruonalan mukaan Keskimäki ei ole pyytänyt ansiovertailun tekemistä kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen.

— Koko valintaprosessin ajan on valittu ansioituneimmat henkilöt. Jos asiasta valitetaan, hallinto-oikeus lähettää kaupungille lausuntopyynnön, Ruonala sanoo.
Jos hallinto-oikeus katsoo, että valinnassa on menetelty lainvastaisesti, se voi kumota vaalin ja asia palaa kaupunginhallituksen käsittelyyn.

— Tapauksista, joissa ansiovertailua ei ole tehty hakuprosessin aikana, on ennakkoratkaisuja. Niissä ei ole pidetty ansiovertailun puuttumista syynä järjestää uutta vaalia, Ruonala toteaa.

Kotkan kaupunginjohtajan virkaan hakeneista henkilöistä seitsemän hakijaa ja yksi suostumuksensa antanut täyttivät kelpoisuusehdot. Tiina Keskimäki oli yksi kelpoisuusehdot täyttänyt hakija.

Uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin kaupunginvaltuuston äänestyksessä 21. marraskuuta Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Tasa-arvolaki edellyttää ansiovertailua

Tasa-arvovaltuutetun toimistosta kerrotaan, että kaupunginvaltuuston äänestäessä ei valtuutettujen tarvitse antaa mitään perusteita valinnalleen. Mutta jos joku tekee valituksen, pitää päättäjien pystyä perustelemaan valitun henkilön ansioituneisuus.

Tasa-arvolaki edellyttää ansiovertailun tekemistä, mutta ei ole yksiselitteinen sen suhteen, millainen ansiovertailun tulee olla. Ajankohta on ennen hakijoiden jatkohaastatteluihin valitsemista. Tasa-arvovaltuutettu suosittelee kirjallista ansiovertailua.

Sitä, riittääkö ansiovertailun tekemättä jättäminen yksin päätöksen kumoamiseen, tasa-arvovaltuutetun toimistosta ei kommentoida.

— Kaupunginjohtajavalinnoissa on usein katsottu, että soveltuvuutta pitää voida painottaa. Tällaisissa tapauksissa valituksissa kaupungilla on perusteluvelvollisuus ja pitää voida perustella se, miksi naisia ei ole valittu soveltuvuustesteihin, toimistosta kerrotaan.


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet