Kokeilevaa taidetta Pyhtään puuhiomolla

Juhana Lappalainen

Kankaanpään taidekoulussa opiskeleva Viljami Nissi on yksi näyttelyn nuorista kuvataiteilijoista. Etualalla vasemmalla on hänen abstrakti maalauksensa Siellä oli ainakin mökkejä.
Kankaanpään taidekoulussa opiskeleva Viljami Nissi on yksi näyttelyn nuorista kuvataiteilijoista. Etualalla vasemmalla on hänen abstrakti maalauksensa Siellä oli ainakin mökkejä.

Stockfors Art Fair tuo Pyhtään historialliseen puuhiomoon yhteensä 123 teosta 73 eri taiteilijalta. Nyt 12. kertaa järjestettävässä nuorten taiteilijoiden kesänäyttelyssä on mukana Saimaan ammattikorkeakoulun, Kankaanpään taidekoulun ja Turun Taideakatemian opiskelijoita.

Näyttelyn teema on Seurauksia. Työryhmä päätyi nimeen, koska se jätti tilaa omalle ajattelulle.

Kolmatta kertaa näyttelyyn osallistuva Eva Mäkelä Saimaan ammattikorkeakoulusta lähestyi aihetta luonnon näkökulmasta: Mitä ihminen voi pahimmillaan tehdä ympäristölleen? Teema esittäytyy muun muassa hänen sekatekniikkateoksessaan Ariel, jossa pieni epämuodostunut merenneito kylpee mustalla mönjällä täytetyssä akvaariossa.

Näyttely on rakennettu pitkälti tilan ehdoilla. Opiskelijat ovat luoneet kokeilevaa taidetta käyttäen hyväkseen vanhasta tehtaasta löytyneitä materiaaleja, kuten tynnyreitä, tikapuita ja rautalanganpätkiä.

— Installaatioiden tekemiseen täällä on rajattomat mahdollisuudet, Reeta Suvanto Saimaan AMK:sta kertoo.

Installaatioiden lisäksi esillä on eri tekniikoilla toteutettuja maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, veistoksia, valokuvia ja pari videoteosta. Mäkelä uskoo, että vaihtelevuus palvelee näyttelykävijää. Kun kulman takaa paljastuu aina jotain uutta ja mielenkiintoista, katsoja ei väsähdä.

— Tila myös aktivoi katsojaa, Jone Mutka Turun Taideakatemiasta sanoo.

Viereisessä varastohallissa on esillä Pyhtään taideseuran perinteinen kesänäyttely. Tilaan on ripustettu yhteensä 57 teosta. Yhdistyksen puheenjohtaja Mari Nykänen kertoo, että näyttelyyn osallistuu 12 seuran jäsentä parhaimmilla teoksillaan.

— Tällä on meille iso merkitys. Mukana on niin harrastajia kuin puoliammattilaisiakin. On rikkaus, että näyttelyyn osallistuu eritasoisia tekijöitä. Voin olla ylpeä taiteesta, jota olemme tehneet.

Vuonna 1989 perustetulla Pyhtään taideseuralla on noin 100 jäsentä.

Stockfors Art Fair 16.6.—28.8. Pyhtään entisessä puuhiomossa (Harjuntie 111, Pyhtää). Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11—17.