Nuorten kansainvälisellä leirillä opitaan vastuuntuntoa sekä johtajuutta ja siivotaan Varissaarta — "Kotka on kaupunkina todella siisti ja puhdas"

Nuorten Step Up -leiri saapui Kotkaan sattumalta. Osallistujat ovat itse vastuussa leirin ohjelmasta.

Linda Varoma

Step Up -leirillä on nuoria yhdeksästä eri maasta. Kuvassa suomenruotsalainen Viking Hellbom, portugalilainen Joao Bugalho sekä leirin johtaja Linda Nummelin.
Step Up -leirillä on nuoria yhdeksästä eri maasta. Kuvassa suomenruotsalainen Viking Hellbom, portugalilainen Joao Bugalho sekä leirin johtaja Linda Nummelin.

Kotkassa kehitetään kansainvälisiä ja paikallisia ratkaisuja maailman suuriin ongelmiin. Step Up -nimiselle leirille on saapunut viisitoistavuotisia nuoria yhdeksästä eri maasta pohtimaan päivän polttavia ongelmia.

— Meillä oli esimerkiksi kevythenkinen peli ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisutavoista. Pelin jälkeen keskustelimme yhdessä siitä, mitä me voimme tehdä asialle täällä ollessamme ja myöhemmin omissa kotimaissamme, portugalilainen João Bugalho kertoo.

Siivosivat Varissaaren

Vajaa nelikymmenpäinen ryhmä nuoria pyrkii myös vaikuttamaan paikallisella tasolla.

— Leiriin kuuluu paikallisen vaikuttamisen päivä. Tänä kesänä kävimme siivoamassa Varissaarta, leirin johtoryhmän jäsen Linda Nummelin kertoo.

Kärkisaaren merimaisemat tekivät vaikutuksen

Monelle osallistujalle Step Up -leiri on ensi kosketus Kotkaan sekä Suomeen yleisestikin.

— Täällä ollessani olen päässyt tutustumaan maahan ja sen historiaan. En nimittäin aikaisemmin ollut oppinut paljoakaan Suomesta, Bugalho myöntää.

Kotkan maisemat ja itse Kotkan kaupunki ovat tehneet purtugalilaiseen vaikutuksen.

— Kärkisaaren merimaisemat ovat erittäin vaikuttavia. Kotka on kaupunkina todella siisti ja puhdas.

Myös Suomesta saapunut pääkaupunkiseutulainen Viking Hellbom on ensimmäistä kertaa Kotkassa.

— Kotkassa on todella erilaista kuin mihin olen kotiseudulla tottunut. Pidän erityisesti Isopuistosta, Hellbom kertoo.

Leiri saapui Kotkaan sattumalta

Kolme viikkoa kestävä kansainvälisyyteen kasvattava leiri järjestetään yleensä porvoolaisessa koulussa. Leiri kuitenkin pidetään tänä kesänä Kotkassa.

— Saavuimme Kotkaan ihan sattumalta. Se porvoolainen koulu, jonne olemme yleensä menneet, ei valitettavasti ollut tänä kesänä käytettävissä. Täten jouduimme etsimään toista paikkaa leirillemme, Nummelin kertoo.

Sopiva paikka löytyi Langinkosken koulusta, Mussalosta.

Linda Varoma

Nuoret ovat itse vastuussa CISV:in leirin ohjelmasta.
Nuoret ovat itse vastuussa CISV:in leirin ohjelmasta.

Leiriläiset ovat itse vastuussa aktiiviteetistä

CISV järjestää Step Up -leirejä kasvattaakseen nuorista globaaleja kansalaisia ja opettaakseen heille vastuuntuntoa ja johtajuutta. Nuoret ovat itse vastuussa leirin aktiviteeteistä ja sisällöstä. Leiriläiset ovat myös vastuussa muun muassa koulun siisteydestä.

— Koululla ei käy leirin aikana siivoojia, vaan nuoret itse siivoavat tilat, Nummelin paljastaa.

Nuoria Mongoliasta asti

Nuoret tutustuvat leireillä eri maihin ja kulttuureihin.

— Opin uutta leiriläisten kotimaista, esimerkiksi Mongoliasta. Olen myös huomannut, että meitä nuoria yhdistää moni muukin asia kuin vain sama ikä. Monella meistä on muun muassa samanlaiset intressit, Bugalho pohdiskelee.

Leirillä on vuosittain vaihtuva teema. Tämän vuoden teema on konfliktit ja niiden ratkaiseminen.