Merikeskus Vellamo täyttyi klassisesta taiteesta — Repin-instituutin juhlanäyttelyssä 75 teosta

Linda Varoma

Loviisalaisen Kristina Elon maalaus It's now or never kertoo ilman saastumisesta. Elo opiskeli Repin-instituutissa vuosina 2007—2011. Hän toimii myös kuvataidekoulusta valmistuneiden taitelijoiden yhdistyksen Repin taiteilijat ry:n puheenjohtajana.
Loviisalaisen Kristina Elon maalaus It's now or never kertoo ilman saastumisesta. Elo opiskeli Repin-instituutissa vuosina 2007—2011. Hän toimii myös kuvataidekoulusta valmistuneiden taitelijoiden yhdistyksen Repin taiteilijat ry:n puheenjohtajana.

Oppilaat ja opettajat ovat samalla viivalla Repin-instituutin uudessa näyttelyssä, joka avautui Merikeskus Vellamossa torstaina. Kotkassa toimivan kuvataidekoulun 10-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä 75 teosta yli 50 taiteilijalta.

Mukana on sekä instituutista valmistuneiden taiteilijoiden että heidän pietarilaisten opettajiensa töitä.

— Emme ole tehneet jakoa opettajien ja oppilaiden kesken. Näyttelyn nimi, Näkökulma, viittaa siihen, että esillä on valmiiden taiteilijoiden näkökulmia kuvataiteeseen, amanuenssi Aleksandra Hintsala kertoo.

Vuonna 2006 Kotkassa toimintansa aloittanut Repin-instituutti keskittyy klassiseen maalaukseen ja piirustukseen. Opetusohjelman malli on saatu Pietarin taideakatemiasta, josta tulee myös suurin osa opettajista.

Pietarilaiset, professori Vladimir Lipets ja pedagogi Julia Behova ovat opettaneet instituutissa sen perustamisesta lähtien. Lipetsin mukaan näyttely on yhteenveto 10 vuoden aikana tehdystä kansainvälisestä yhteistyöstä.

— Ideana on vuorovaikutus: miten opettaja vaikuttaa oppilaaseen, mutta myös päinvastoin, hän toteaa.

Kotkalainen Risto Paasi on tuonut näyttelyyn kaksi öljyvärimaalausta, jotka hän tehnyt opiskellessaan Repin-instituutissa vuosina 2014—2016. Yli 30 vuotta yrittäjänä toiminut Paasi innostui maalaamisesta jättäydyttyään työelämästä muutama vuosi sitten.

— Koulu on opettanut minulle niin paljon, ettei sitä pysty sanoilla selittämään. Tämä on ollut mieletön katalysaattori.

Myös loviisalainen kuvataiteilija Kristina Elo pitää saamaansa realistisen klassismin koulutusta hyvin tärkeänä oman kehityksen kannalta. 25 vuotta ammattitaiteilijana työskennellyt Elo aloitti uransa naivistisilla satumaalauksilla. Opintojensa jälkeen hän loi uuden taidesuuntauksen, laatukuvanaivismin, jossa yhdistyvät naivismi ja realismi.

Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen juhlanäyttely on esillä Merikeskus Vellamossa 8.—31. heinäkuuta.