Haminan suuret liittoutuivat valtuustovalinnoissa

Sari Tauru

Elina Inkeroinen (vas.)on vaihtamassa tuolia valtuustosalin puheenjohtajan pöydän takana. Hän siirtyy puheenjohtajaksi Kalervo Tulokkaan  (3. vas.) tilalle. Keskellä kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.
Elina Inkeroinen (vas.)on vaihtamassa tuolia valtuustosalin puheenjohtajan pöydän takana. Hän siirtyy puheenjohtajaksi Kalervo Tulokkaan (3. vas.) tilalle. Keskellä kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Haminan suurimmat puolueet SDP, kokoomus ja keskusta muodostavat teknisen vaaliliiton uuden valtuuston valintakokoukseen. Myös vihreät tukevat suurten puolueiden sopimusta vallanjaosto.

Suurten poikkeuksellinen liitto on vastatoimi perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien muodostamalle vaaliliitolle.

— Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto vie SDP:ltä luottamushenkilöpaikkoja, jotka sille vaalivoittajana olisi kuulunut. Näin saamme ainakin osittain pelastettua paikkajaon vaalituloksen mukaisesti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elina Inkeroinen (kok.) sanoo.

Yhdeksän jäsenen kaupunginhallituksesta ja valiokunnissa perussuomalaisten ja kristillisten liitto saa tavoittelemansa kaksi paikkaa. Pienemmissä seitsemän jäsenen valiokunnissa ne kuitenkin menettävät havittelemansa hedelmät.

Suurten ryhmien ja vihreiden sopimus kattaa myös puheenjohtajuuksien jaon. Sopimuksen kaupunginhallituksen johtoon nousee sosiaalidemokraatti. Valtuuston puheenjohtajaksi valitaan kokoomuslainen. Valtuuston ja hallituksen neljä varapuheenjohtajan paikkaa jaetaan suurten kesken. Keskusta saa niistä kaksi, sosiaalidemokraatit ja kokoomus kummatkin yhden.

— Pidämme myös kaikkien valiokuntien puheenjohtajuudet kolmella suurimmalla ryhmällä, Inkeroinen sanoo.

Kolmen suuren ja vihreiden sopimuksella on myös poliittista sisältöä.

— Olisimme toivoneen yhteistyöhenkistä starttia, mutta perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit asemoivat itsensä ulos. Nähtäväksi jää kykenevätkö ne palamaan yhteistyön tielle. Uusi valtuusto joutuu heti alkajaksi päättämään Haminan kehityksen kannalta isoista asioista, Inkeroinen sanoo.

Lue lisää huomisen Kymen Sanomista.

Uutista muokattu klo 12.25

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.