Koronatestiin tulijat ruuhkauttivat Kymsoten infektiopäivystykset – Myös päivystysapupuhelin on pahoin kuormittunut

Kymsote lisää resursseja pahimpien ruuhkien purkamiseksi, mutta jonoja voi silti syntyä.

Risto Aalto

Ruuhkasta huolimatta testiin pitää tulla, jos siihen yhtään aihetta on, Kymsotesta kehotetaan.
Ruuhkasta huolimatta testiin pitää tulla, jos siihen yhtään aihetta on, Kymsotesta kehotetaan.

Koronatestiin tulijat ovat ruuhkauttaneet Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystykset.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoo tiedotteessa, että myös päivystysapupuhelin on ruuhkautunut.

Kymsote lisää resursseja pahimpien ruuhkien purkamiseksi, mutta tiedotteen mukaan jonoja arvioidaan syntyvän edelleen.

Koronanäytteitä on tutkittu viime viikkoina enemmän kuin aikaisemmin kesällä tai kevään aikana. Tällä viikolla näytteiden määrä nousee yli tuhanteen. Edellisviikolla näytteitä tutkittiin 743 kappaletta.

– On tärkeää, että ihmiset tulevat näytteenottoon lievissäkin oireissa. Ruuhkasta huolimatta testiin pitää tulla, jos siihen yhtään aihetta on, hallintoylilääkäri Kari Kristeri kehottaa tiedotteessa.

Tulijat joutuvat varautumaan jonoihin ja pidentyneisiin odotusaikoihin, vaikka Kymsote on lisännyt aikoja näytteenottoon. Elokuussa näytteenottoon avataan uusia pisteitä.

– Valitettavasti testausmäärien äkillinen kasvu yllätti, Kristeri sanoo.

Päivystysapuun tulee kolme kertaa normaalia enemmän puheluita

Pahoin ruuhkautuneeseen päivystysapupuhelimeen on lisätty henkilöstöä. Päivystysavussa puheluita on ollut viime päivinä 600 kappaletta vuorokaudessa, kun normaalimäärä on parin sadan molemmin puolin. Päivystysapu palvelee kaikissa terveydellisissä tilanteissa, joissa harkitaan tarvetta lähteä päivystykseen.

Koronavirusta epäiltäessä on ensin hyvä tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa. Mikäli arvion perusteella on tarve tulla näytteenottoon, niin ajan pystyy varmaan suoraan palvelusta eikä tarvitse ottaa yhteyttä päivystysapuun.

Omaolo ja ajanvaraus vaativat vahvan tunnistautumisen, joten vanhempi ei voi omalla tunnistautumisellaan tehdä arviota lapsen puolesta.

Koronatilanne on Kymenlaaksossa rauhallinen, mutta virus ei ole hävinnyt. Kymenlaaksolaisia muistutetaan huolehtimaan edelleen hyvästä käsi- ja yskimishygienista, pitämään turvaväli muihin ja välttämään mahdollisuuksien mukaan suuria väkijoukkoja.

Kymsote suosittelee, että tarpeetonta matkustamista korkeamman tautiriskin alueille Euroopassa tulee välttää.

Uusimmat uutiset