Popinniemen ja Tiutisen kylät vetoavat Hallan sillan puolesta

Hallan vanha kaarisilta koetaan kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kohteeksi.

Kimmo Seppälä

Hallan vanha kaarisilta on ollut pitkään poissa käytöstä.
Hallan vanha kaarisilta on ollut pitkään poissa käytöstä.

Popinniemen kyläyhdistys ja Tiutisen kylätoimikunta vetoavat Hallan vanhan kaarisillan säilyttämisen puolesta. Metsäyhtiö UPM suunnittelee Hallan entisen sahan rakennusten ja Karhunsalmen ylittävän kaarisillan purkamista. Kotkan kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt kohteille purkuluvan.

— On sanottava, että UPM on antanut entisen sahan rakennusten rapistua niin huonoon kuntoon, että ne tuskin ovat enää pelastettavissa. Vanhan sillan suhteen tilanne voi olla toinen, kyläyhteisöjen Facebookissa julkistetussa yhteisessä kannanotossa todetaan.

Kannanotossa mainitaan kaarisillan ympäristön olevan jo nyt vetovoimainen alue virkistyskäyttöön ja aluetta olisi mahdollisuus kehittää entistäkin houkuttelevammaksi. Hallantielle rakennetaan parhaillaan kevyen liikenteen väylää.

Ennen kaikkea silta koetaan hienoksi kulttuurihistoriallikseksi kohteeksi, joka kertoo Hallan teollisuuden historiasta.

— Hallan silta on ollut vuosikymmenien ajan seudun asukkaita puhutteleva maamerkki. Sen tunnearvo on alueella suuri. Sekä Tiutisessa että Popinniemessä kasvaa uusia sukupolvia, jotka ovat oppineet arvostamaan tätä maamerkkiä.

UPM on aiemmin kertonut, että purkutyöt alkavat mahdollisesti keväällä. Purkuluvan ehdoissa todetaan, että alueen nykytila on dokumentoitava ennen kuin purkutyöt voivat alkaa.

UPM perustelee purkamista sillä, että vailla käyttöä olevista ja huonokuntoisista rakennuksista koituu vaaraa ympäristölle.