Kauppalehti: Arkistosta löytyi harvinainen kuva, joka muistuttaa Vladimir Putinin yhteydestä kymenlaaksolaisiin painotaloihin

Lukas Pearsall

Kouvolalainen Lehtikanta Oy painoi Venäjän ensimmäisen nelivärisen sanomalehden syyskuussa 1992. Kuva on arkistosta, mutta uudemmalta ajalta.
Kouvolalainen Lehtikanta Oy painoi Venäjän ensimmäisen nelivärisen sanomalehden syyskuussa 1992. Kuva on arkistosta, mutta uudemmalta ajalta.

Venäjällä järjestetään tänään presidentinvaalien ensimmäinen kierros, ja Vladimir Putinin odotetaan saavan yli 50 prosenttia äänistä.

Eilinen Kauppalehti kertoo äskettäin löytyneestä harvinaisesta valokuvasta, joka muistuttaa siitä, että Vladimir Putinilla oli merkittävä rooli kymenlaaksolaisten painotalojen bisneksessä 1990-luvulla.

Putin työskenteli tuolloin Pietarin kaupungin kansainvälisistä toiminnoista vastaavana johtajana. Valokuvia Putinin noista vuosista on kuitenkin julkaistu erittäin vähän jopa Venäjällä. Kouvolalainen Markku Saari onnistui kuitenkin nappaamaan Putinista valokuvan Pietarissa vuonna 1992. Saari kertoo Kauppalehdessä, että hän löysi kuvaharvinaisuuden hiljattain järjestellessään arkistojaan, ja sitä ei ole hänen mukaansa julkaistu aikaisemmin.

Kuvassa on kolme henkilöä: Putin, Kymen läänin silloinen maaherra Matti Jaatinen ja hänen erityisavustajanaan toiminut Markus Hulkkonen.

Suomalais-venäläistä yhteistyötä

Saari työskenteli tuohon aikaan johtotehtävissä kymenlaaksolaisissa lehti- ja painotaloissa, eli Keskilaakso- ja Kymen Lehtimedia-konserneissa. Alueen lehtipainot eivät pyörineet tuolloin täysillä ja Kymenlaaksossa keksittiin tarjota palvelujaan Venäjälle.

Ensimmäinen yhteistyökumppani oli sanomalehti Sankt-Peterburgskije Vedomosti, jolle kouvolalainen Lehtikanta Oy painoi Venäjän ensimmäisen nelivärisen sanomalehden syyskuussa 1992.

Kauppalehti kertoo, että Sankt-Peterbugskije Vedomosti-lehden omisti Pietarin kaupunki ja Saaren mukaan Putin toimi lehdessä hallituksen puheenjohtajana. Pietarissa järjestettiin pilottilehden julkaisemisen kunniaksi juhlavastaanotto, johon osallistui Kymenlaakson mediatalojen ja yrityselämän edustajia maaherra Jaatisen johdolla. Saaren mukaan Putin-valokuva on otettu kyseisen juhlan yhteydessä.

Koko juttu Kauppalehdessä.

Juha Metso

Venäjällä järjestetään tänään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Vladimir Putinin odotetaan saavan yli 50 prosenttia äänistä. Arkistokuva.