Jätevedet paljastavat huumeiden käytön erot Euroopan kaupungeissa: Kotkan seudulla jyllää amfetamiini, Amsterdamissa kokaiini

Kokaiini on edelleen harvinaisuus Kotkassa, vaikka sen käyttö näyttäisi lisääntyneen.

Kimmo Seppälä

THL:n jätevesitutkimus kertoo huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja muutoksista.
THL:n jätevesitutkimus kertoo huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja muutoksista.

Kokaiinin käyttö vaikuttaisi lisääntyneen Kotkan seudulla. Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksesta, joka seuloo huumausaineiden jäämiä jätevesistä.

Mussalon jätevedenpuhdistamolta viime vuonna kerätyissä näytteissä kokaiinia löytyi 17 milligrammaa tuhatta henkilöä kohden päivässä. Aiempina tutkimusvuosina (2014 ja 2016) kokaiinin määrä on ollut 3–4 milligrammaa tuhatta henkilöä kohden.

Kokaiinin yleistyminen on aiemmin huomattu Helsingissä, jossa kokaiinia liikkui muutama vuosi sitten noin 10 milligrammaa tuhatta henkeä kohden. Viime vuonna lukema oli kasvanut 63 milligrammaan. Kokaiini on yleistynyt myös Espoossa, Lahdessa ja Tampereella.

Poliisin näkökulmasta kokaiinin käyttö on silti vähäisempää kuin muiden huumeiden.

— Tiedän, että kokaiinia Kotkan seudulla liikkuu, mutta aika harvoin sitä tulee takavarikkoon, rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Pöyhösen mukaan seudulla huomattavasti arkipäiväisempiä huumeita ovat amfetamiini, kannabistuotteet ja huumaavat lääkeaineet. Näitä aineita päätyy takavarikkoon ”vuodesta toiseen” ja näiden aineiden käyttäjiin poliisi törmää myös esimerkiksi liikenteen valvonnassa.

— Amfetamiinille on markkinoita Kymenlaaksossa, Pöyhönen sanoo.

Jätevesitutkimus kertoo huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja muutoksista.

Suomi on amfetamiinin maa

Jätevesitutkimuksessakin Suomen huumeprofiili eroaa muista Euroopan maista. Vaikka kokaiini on lisääntynyt, suomalaiskaupungit ovat silti lilliputteja verrattuna Länsi- ja Etelä-Euroopan kaupunkeihin. Esimerkiksi Bristolin ja Amsterdamin jätevesistä kokaiinia löytyi yli 900 milligrammaa tuhatta henkilöä kohden.

Amfetamiinin määrissä suomalaiskaupungit puolestaan ovat Euroopan kärkeä. Yli 70 eurooppalaiskaupungin vertailussa Lahti, Kouvola ja Helsinki ovat kärkikymmenikössä, Kotkakin kyseenalaisella sijalla 13.

Kotkan näytteistä amfetamiinia oli 102 milligrammaa tuhatta henkeä kohden. Amfetamiinissa näkyi notkahdus vuonna 2016 (80 mg/1000 henkilöä), mutta viime vuonna määrä oli jälleen vuoden 2014 tasolla.

Yksi viime vuosien suurimmista amfetamiinin ja kannabiksen salakuljetuksista paljastui Kouvolassa syksyllä 2016. Huumeet oli piilotettu rekan pohjalevyn alle. Huumeliigalla oli myös kannabiskasvattamo Karhulassa.
Yksi viime vuosien suurimmista amfetamiinin ja kannabiksen salakuljetuksista paljastui Kouvolassa syksyllä 2016. Huumeet oli piilotettu rekan pohjalevyn alle. Huumeliigalla oli myös kannabiskasvattamo Karhulassa.

Muista tutkituista huumeista ekstaasia löytyi Kotkan jätevesistä vajaat 13 milligrammaa ja metamfetamiinia 5 milligrammaa tuhatta henkilöä kohden. Metamfetamiinin käyttö on vähentynyt vuoteen 2016 verrattuna, ekstaasi on pysynyt samalla tasolla.

Viikonpäivittäin tarkasteltuna amfetamiinia esiintyy jätevesissä tasaisesti pitkin viikkoa. Kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin käyttö painottuu viikonlopulle. Kannabiksen käytöstä jätevesitutkimus ei anna tietoa Suomen kaupunkien osalta.

Jätevedet eivät yksilöi käyttäjiä

Jätevesitutkimus kertoo huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja muutoksista. Menetelmä ei kerro siitä, keitä käyttäjät ovat tai kuinka paljon he yksilötasolla aineita käyttävät.

Huumeiden käyttö näkyy virtsassa ja ulosteissa, jotka päätyvät viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle. Näytteet kerätään puhdistamolle saapuvasta puhdistamattomasta jätevedestä. Näytteiden huumausainepitoisuudet määritetään laboratoriossa.

Mussalon jätevedenpuhdistamolle tulee Kotkan lisäksi jätevesiä myös Pyhtäältä, Haminasta ja osin Kouvolasta Anjalankosken alueelta. Kaikkiaan jätevedenpuhdistamon piirissä on 72 500 ihmistä.

THL:n tutkimus on osa Euroopan huumetilanteen kartoitusta. Euroopan huumausaineiden seurantakeskus (EMCDDA) julkaisee vuosittain kansainvälisen vertailututkimuksen tuloksia.

EMCDDA:n vertailuun pääset tästä

Kimmo Seppälä

Mussalon jätevedenpuhdistamo. Arkistokuva.
Mussalon jätevedenpuhdistamo. Arkistokuva.

Luetuimmat