Kotkan ja Haminan seudullakin on ruohikkopalovaara — Lumen alta paljastunut heinikko on kuivana herkkää syttymään

Kimmo Seppälä

Talven jäljiltä kuiva aluskasvillisuus on herkkää syttymään. Arkistokuva.

Kymenlaakso on yksi maakunnista, joissa on paraikaa voimassa ruohikkopalovaroitus. Ilmatieteen laitoksen mukaan ruohikkopalojen vaara on suuri. Ja koska sääennuste ei lupaa sateita myöskään lähipäiviksi, säilyy varoitus hyvin todennäköisesti voimassa vielä jonkin aikaa.

Kymenlaakson pelastuslaitos on lumien sulettua hälytetty sammuttamaan muutamia maastopaloja. Pitkäperjantaina tuli karkasi roskien poltosta pellolle Pyhtäällä. Palomestari Simo Norema kuvaa meneillään olevaa kevättä maastopalomielessä kutakuinkin normaaliksi.

— Toki nopeastihan nyt tuli lämmintä ja kuivaa, joten kyllähän ihmisten on syytä olla tarkkana. Avotulen tekohan on varoitusaikana kielletty, sanoo Norema.

Risujen ja roskien polton ohella maastopaloja syttyy myös kytemään jätetyistä nuotionpohjista. Osa maastopaloista on sytytetty tahallaan, osa johtuu silkasta huolimattomuudesta — vaikkapa auton ikkunasta heitetystä tupakantumpista.

— Muistan, kun Merituulentien ramppi rakennettiin, niin siinä oltiin monta kertaa päivässä sammuttamassa maastoa ennen kuin siihen kasvoi kunnon kasvillisuus. Aina jotkut heinät syttyivät, kun joku auton ikkunasta heitti tupakantumpin, kertoo Norema.

Sadetta povataan vasta toukokuun alkupäiviksi

Ilmatieteen laitoksen lähipäivien ja kymmenen päivän ennusteissa sateen todennäköisyys on varsin pieni. Sadekuurojen todennäköisyys kasvaa vasta perjantaina 3. toukokuuta. Forecan ennuste on samankaltainen.