Tuotanto ja myynti ovat laskussa monella yrityksellä Kymenlaaksossa, mutta ei Kotkan Karhulassa Ahlstrom-Munksjöllä – Lasihuopaliiketoiminnan johtaja Pekka Helynranta: "Kesäkuussa alkoi markkina piristyä"

Ahlstrom-Munksjö-konsernin lasihuopaliiketoiminnan johtaja Pekka Helynrannan mukaan suomalaisen rakennusteollisuuden suhdanteilla ei ole suurta vaikutusta Karhulan tehtaan toimintaan. Myynnistä jää Suomeen noin kaksi prosenttia. Loput menevät vientiin.

Kimmo Seppälä

Lasihuopa on ollut Ahlstrom-Munksjön Karhulan tehtaan pääartikkeli vuodesta 2011. Pekka Helynranta (vasemmalla), Asko Vihtakari, Marko Mäntylä, Vesa Rantala ja Kari-Pekka Taponen seurasivat uuden kuivaimen toimintaa vuonna 2017.
Lasihuopa on ollut Ahlstrom-Munksjön Karhulan tehtaan pääartikkeli vuodesta 2011. Pekka Helynranta (vasemmalla), Asko Vihtakari, Marko Mäntylä, Vesa Rantala ja Kari-Pekka Taponen seurasivat uuden kuivaimen toimintaa vuonna 2017.

Suhdannetilanne on jatkunut vaikeana kaikilla päätoimialoilla syksyn aikana. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lokakuussa tekemästä, juuri julkaistusta Suhdannebarometrista.

– En ole aiemmin nähnyt näin valtavaa palvelujen putoamista työurani aikana, kuin mikä keväällä oli, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jouni Hakala keskiviikkoisessa etäyhteyksin pidetyssä Kymenlaakson kauppakamarin tilaisuudessa.

Hänen mukaansa Suomen talous koki ensin hyvin voimakkaan putoamisen keväällä, sitten kesällä hyvin voimakkaan palautumisen ja nyt palautuminen näyttää olevan jälleen pysähtymässä.

Tuotanto- ja myyntimäärät laskussa Kymenlaaksossa

Samansuuntainen kehityskulku on nähtävissä myös Kymenlaaksossa, sillä suhdannenäkymät lähtivät kesällä väliaikaisesti nousuun, kunnes syksyn koronatilanne käänsi suunnan alaspäin.

– Tämä näkyy Kymenlaaksossa vientiteollisuuden kasvavina vaikeuksina, sanoo Hakala.

Tuotanto- ja myyntimäärät ovat olleet laskusuunnassa kolmannella vuosineljänneksellä. Kyselyyn vastasi 61 yritystä Kymenlaakson kauppakamarin toiminta-alueelta.

Suhdannebarometrin mukaan henkilökunnan määrä pienentyi Kymenlaaksossa heinä–syyskuussa. Loppuvuoden ajalle ennustetaan, että työvoima jatkaa supistumistaan, mutta hieman vähemmän kuin edeltävinä kuukausina. Kun kysyntätilanne on ollut heikko, on henkilökuntaa monessa tapauksessa vähennetty.

Kuitenkin kymenlaaksolaisyritysten suhdannearviot ovat hieman suotuisammat koko maan keskiarvoon verrattuna.

Kymenlaaksossa ammattityövoiman puute jarruttaa tuotannon kasvua

Hakalan mukaan säästämisen aste on kasvanut valtakunnallisesti.

– Ihmiset varautuvat eri tavoilla oman henkilökohtaiseen tilanteeseen säästämällä tulevaisuutta varten. Säästäminen ei ole sinänsä paha, mutta jos rahankäyttö ei suuntaudu kulutukseen, se näkyy kulutuspuolella, sanoo Hakala.

Toisaalta taas monilla on entistä enemmän asunnonostoaikeita, koska asuntolainoissa on korkotaso matalalla.

– Suomen alueellinen eriytyminen eli väestön pakkautuminen kasvukeskuksiin tuo suuria eroja alueellisiin asunnonostoaikomuksiin, sanoo Hakala.

Hakalan mukaan Kymenlaaksossa yllättävän suuri tuotannon kasvua jarruttava tekijä on ammattityövoiman puute. Suhdannebarometrin mukaan jopa neljäsosa Kymenlaaksossa kyselyyn vastanneista kokee tämän jarruttavan kasvua.

– Tämä on merkittävän suuri lukema näin pandemian aikaan, kertoo Hakala.

Kysyntä ei ole laskussa Ahlstrom-Munksjöllä

Koko Suomen tasolla yritykset ovat nimenneet merkittävimmäksi kasvun esteeksi riittämättömän kysynnän. Lähes 45 prosentille vastaajista tämä on suurin este.

Kotkan Karhulassa on vastakkaisena esimerkkinä Ahlstrom-Munksjön tehdas, jolla kysyntää on riittänyt koronapandemiasta huolimatta.

Ahlstrom-Munksjö-konsernin lasihuopaliiketoiminnan johtaja Pekka Helynranta kertoi Kymenlaakson kauppakamarin tilaisuudessa, että suomalaisen rakennusteollisuuden suhdanteilla ei ole suurta vaikutusta tehtaan toimintaan. Myynnistä jää Suomeen noin kaksi prosenttia. Loput menevät vientiin.

Ahlstrom-Munksjö on maailman johtava lasihuovan toimittaja lattiamattoteollisuuden tarpeisiin. Lasihuopaliiketoiminnassa on mukana Karhulan tehtaan lisäksi toinen tehdas Venäjällä Tverissä.

– Ihan vasta viime vuosina eurooppalaistyyliset lasihuopaan pohjautuvat lattiamattomateriaalit ovat lyöneet Pohjois-Amerikassa läpi, sanoo Helynranta.

Hänen mukaansa etenkin vinyylilankkujen liiketoiminta on suuressa kasvussa, varsinkin Pohjois-Amerikassa. Niin Suomessa kuin maailmallakin on havaittavissa, että matkustelun vähennyttyä ihmiset remontoivat kotonaan.

Merirahdit tuovat vaikeuksia toimitusketjuun

Viennissä eniten päänvaivaa aiheuttavat Helynrannan mukaan Yhdysvaltojen markkinat.

– Toimitusketju on hyvin epävarma. Merirahteihin ei voi luottaa. Esimerkiksi kun Kotkan satamasta menee kontti Rotterdamiin, se on lähes herran hallussa, meneekö se Rotterdamista ajallaan eteenpäin vai ei, kertoo Helynranta.

Ongelmia toimitusketjuun tulee Helynrannan mukaan nimenomaan Keski-Euroopan satamissa, ei Haminan–Kotkan satamassa.

– Se tuo meille haittoja, että Keski-Euroopan satamissa ei pystytä hallitsemaan niin tarkasti.

Uudelleenrullain valmistuu ensi vuonna

Ahlstrom-Munksjön Karhulan tehtaan liikevaihto vuonna 2019 oli 39 miljoonaa euroa. Tänä vuonna koronatilanne vaikutti tehtaaseen eniten toisella kvartaalilla. Maaliskuun yt-neuvottelujen yhteydessä varauduttiin lomautuksiin, mutta lopulta niille ei ollut tarvetta. Kone pysäytettiin kesän aikana neljäksi viikoksi.

– Kesäkuussa alkoi markkina piristyä, silloin oli enemmänkin kapasiteettipulaa kuin tilauspulaa, sanoo Helynranta.

Varastot pienenivät loppukesällä ja alkusyksyllä. Joulukuussa markkinat hiljenevät kuten aiempinakin vuosina. Se helpottaa ylibuukkaustilannetta tehtaalla.

Tehdas päätti muutama viikko sitten uudesta noin miljoonan euron investoinnista eli uudelleenrullaimesta. Uudelleenrullain valmistuu ensi vuonna.

Viime kuussa uutisoitiin, että Ahlströmin suvun sijoitusyhtiö Ahlström Capital on yhdessä amerikkalaisen Bain Capitalin ja kahden pienemmän sijoitusyhtiön kanssa tekemässä käteistarjouksen kaikista osakkeista. Jos kauppa toteutuu, omistus muuttuu arvion mukaan toisella kvartaalilla vuonna 2021.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset