Ruotsalaiset ottivat opikseen — Kustaa III:n virheet johtivat häviöön Ruotsinsalmen ensimmäisessä meritaistelussa

Voitokkaan toisen taistelun varjoon jäänyt yhteenotto on Vellamon Tietoherkku-luennon aiheena ensi viikolla.

Johan Tietrich Schoultzin maaalaus vuodelta 1789 esittää Korkeansaaren taistelua, joka käytiin vain runsas viikko ennen Ruotsinsalmen ensimmäistä meritaistelua.

Itämeren kaikkien aikojen suurin meritaistelu käytiin Kotkan edustalla heinäkuussa 1790. Ruotsinsalmen toisena meritaisteluna tunnettu yhteenotto päättyi kuningas Kustaa III:n ja Ruotsin voittoon.

Historian kirjoissa vähemmälle huomiolle on sen sijaan jäänyt vuotta aiemmin mitelty Ruotsinsalmen ensimmäinen meritaistelu, jossa voittajaksi selvisi Venäjä. Tätä 25. elokuuta 1789 käytyä kamppailua käsitellään tulevana keskiviikkona Merikeskus Vellamon Tietoherkku-luennolla.

— Vuosina 1788—1790 käydyn Kustaan sodan aikana Ruotsin ja Venäjän saaristolaivastojen välillä oli useita pieniä meritaisteluja. Tämä oli yksi niistä. Se on vähemmän tunnettu, koska yhteenotto päättyi Ruotsin kannalta huonommin, tutkija FM Marcus Lepola kertoo.

Kustaa III:n strategiset virheet

Vellamon auditoriossa luennoiva Lepola nostaa esille Ruotsinsalmen ensimmäisen meritaistelun syitä ja yksityiskohtia. Mitä taistelussa todella tapahtui ja mitkä olivat sen seuraukset?

— Ensimmäiseen meritaisteluun osallistui 107 venäläistä sota-alusta ja 44 ruotsalaista saaristolaivaa. Venäläisillä oli siis selkeä ylivoima laivojen puolella.

Lepola kertoo, että mukana olleiden miesten määrää ei tarkasti tiedetä, mutta ruotsalaiset kokivat tuntuvia tappioita. He menettivät sekä sotilaita että laivoja.

Lepolan mukaan häviön syynä ei kuitenkaan ollut vain venäläisten joukkojen suurempi koko, vaan Kustaa III:n tekemät strategiset virheet. Sotatoimiin osallistuneella kuninkaalla oli erimielisyyksiä taistelua johtaneen Carl August Ehrensvärdin kanssa, joten tärkeitä sotavalmisteluja jäi tekemättä.

— Kustaa III otti häviöstä opikseen eikä enää sekaantunut toiseen Ruotsinsalmen meritaisteluun.

Hylyt tunnistetaan nyt paremmin

Suomen merimuseossa Alfred Kordelinin säätiön rahoittamassa projektissa työskentelevä Lepola on mukana työstämässä Vellamoon tulevan Ruotsinsalmi-aiheisen näyttelyn sisältöjä.

Lepola kertoo, että tutkimustyön myötä ensimmäisestä taistelusta on noussut esiin uusia yksityiskohtia. Esimerkiksi hylkyjen tunnistamisessa on menty eteenpäin.

— On tärkeää selvittää, mitkä Kotkan edustalle uponneet alukset liittyvät mihinkin taisteluun. Esittelen luennollani yksityiskohtaiset taistelupaikat sekä arkeologisia jäänteitä.

Lepola käy läpi myös taisteluun liittyviä julmuuksia, joita harjoitettiin puolin ja toisin. Luennolla paljastuu myös tieto mahdollisen joukkohaudan olemassaolosta.

Tietoherkku-luento keskiviikkona 27.3. kello 17 Merikeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, Kotka. Vapaa pääsy.