Black Pearl -luksusjahdin mastot kohoavat kaksi kertaa Vellamoa korkeammalle — Alus saattaakin viipyä Kotkassa viikonloppuun asti

Jahti on kerännyt ympärilleen niin paljon kiinnostuneita katselijoita, että se joutui siirtymään tarkemmin valvottuun laituriin.

Black Pearl -luksusjahdin mastot kohoavat kaksi kertaa Vellamoa korkeammalle — Alus saattaakin viipyä Kotkassa viikonloppuun asti

Kotkan Kantasatamassa parhaillaan vierailulla oleva Black Pearl -luksusjahti saattaa viettää Kotkassa pidemmän ajan kuin aluksi oli tarkoitus. Haminan-Kotkan sataman liikennejohtaja Markku Koskinen kertoo, että aluksi jahdin oli määrä jatkaa matkaansa viimeistään torstai-aamuna, mutta nyt vierailu venyykin todennäköisesti neljän päivän pituiseksi.

Alus oli aluksi kiinnittyneenä kantasataman Itälaituriin kaupungin hallinnoimalle alueelle, jolle ulkopuoliset pääsivät vapaasti liikkumaan jalan tai polkupyörällä. Nyt se on siirretty Haminan-Kotkan sataman hallinnoimaan osaan laituria, jolla liikkuminen on tarkemmin rajattua.

Black Pearl on huvialus, mutta mittavan syväyksensä vuoksi se ei pysty kiinnittymään useimpiin huvivenesatamiin, vaan joutuu käyttämään rantautumispaikkoinaan kauppasatamia. Sen syväys on seitsemän metriä.

Kotkalaisissa jahti on herättänyt kiinnostusta, ja Kantasataman liepeillä onkin keskiviikkona ja torstaina liikkunut lukuisia ihmisiä, jotka ovat halunneet todistaa harvinaislaatuisen aluksen vierailun omin silmin.

Eikä se ole ihme, sillä 70-metrisillä mastoilla varustetun, 107 metrin pituisen jahtijärkäleen kokoa voi olla vaikea käsittää, ennen kuin sen näkee paikallisten maamerkkien rinnalla. Aluksen mastot ovat yli kaksinkertaisesti Merikeskus Vellamon korkuiset.

AOP/Geoff Moore

Black Pearlin mittasuhteita on helpompi käsittää, kun sen vierellä näkee ihmisiä pienessä veneessä.
Black Pearlin mittasuhteita on helpompi käsittää, kun sen vierellä näkee ihmisiä pienessä veneessä.

Jännitystä Itämerellä

Siinä missä Black Pearlin kokoinen luksusjahti on harvinainen näky Kotkan vesillä, ovat Kotkan vedet uudenlainen haaste aluksen kapteeni Chris Gartnerille. Vaikka Gartner on vieraillut Suomessa aiemmin, ei hän ole ennen purjehtinut Itämerellä.

— Täällä seilaaminen on hyvin jännittävää, sillä alueella ei kovin usein liiku jahteja. Suomen rannikolla on muutamia kivikkoja ja monia suuria saaria, joten purjehtiessa täytyy todella keskittyä, ja se lisää Suomen vesillä purjehtimisen jännitystä, Gartner sanoo.

Gartner on ollut Black Pearlin kapteenina kolme vuotta. Aiemmin hän on toiminut kapteenina Mariette of 1915 -kuunarissa, purjejahti Maltese Falconissa sekä Senses-tutkimusaluksessa.