Kuudelle tuomioita monen rikoksen vyyhdistä — Kotkassa tapahtuneiden rötösten päätekijä sai kahdeksan kuukauden vankeustuomion

Syytelistalla oli muun muassa pahoinpitelyjä ja ruorijuopumuksia.

Elena Liseytseva

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kaikkiaan kuusi ihmistä sai rangaistuksia rikos- ja rötösvyyhdestä, jotka käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa maaliskuussa. Syytelistalla oli muun muassa useita pahoinpitelyitä, törkeä pahoinpitely, ryöstö, vesiliikennejuopumuksia sekä kulkuneuvon luovuttaminen juopuneelle.

Ensimmäiset rikoksista tapahtuivat vuoden 2017 heinäkuussa ja viimeisimmät vuoden 2018 tammikuussa. Jokaisessa tapauksessa oli vastaajina useita henkilöitä, mutta yhden miehen nimi toistui niistä kaikissa.

Käräjäoikeus katsoi, että kuusikon päätekijä — vuonna 1993 syntynyt mies — oli syyllistynyt kahteen pahoinpitelyyn, kahteen vesiliikennejuopumukseen sekä moottorikulkuneuvon käyttövarkauden yritykseen. Hänet tuomittiin 8 kuukauden vankeuteen. Tuomio suoritetaan 240 tunnin yhdyskuntapalveluna.

Vuonna 1999 syntynyt mies sai 6 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen pahoinpitelystä sekä nuorena henkilönä tehdystä lievästä pahoinpitelystä. Vuonna 1995 syntynyt nainen sai 30 päiväsakkoa eli yhteensä 180 euron sakot pahoinpitelystä.

Kuusikon neljäs jäsen — vuonna 1955 syntynyt mies — tuomittiin 20 päiväsakkoon kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle. Hänen tuloillaan sakkoa kertyy maksettavaksi 160 euroa.

Vuonna 1992 ja vuonna 1996 syntyneet miehet saivat samansuuruiset sakkotuomiot pahoinpitelyistä. Molempien tuomiot ovat 30 päiväsakkoa eli 180 euroa. Koska toinen heistä on ollut rikosten selvittelyvaiheessa kolme päivää kiinni otettuna, hänen sakostaan vähennetään yhdeksän päiväsakkoa, ja maksettavaksi jää 126 euroa.

Vankeus- ja sakkorangaistuksen ohella tuomioissa oli myös kipu- ja haittakorvauksia sekä aineellisten vahinkojen korvauksia rikosten uhreille.

Yksi uhreista pakeni parvekkeen kautta

Rikolliset teot alkoivat vuoden 2017 kesällä pahoinpitelyillä, joissa oli tekijöinä yhteensä neljä henkilöä. Toiselta uhreista murtui nenä ja toinen sai lievempiä vammoja, kuhmun ja mustelmia.

Myöhemmin saman vuoden heinäkuussa yksi juuri käräjäoikeudessa syytettynä olleista henkilöistä syyllistyi vesiliikennejuopumukseen, ohjailtuaan noin kahdeksan metrin pituista moottorivenettä Varissaaresta Hirssaareen noin 2,5 promillen humalatilassa. Hänen kyydissään oli kuusi muuta ihmistä.

Sama henkilö syyllistyi ruorijuoppouteen myös seuraavana kesänä ajettuaan moottoriveneellä Langinkoskelta Kukourin edustalle puolentoista promillen humalassa.

Vuoden 2018 tammikuussa Karhuvuoressa tapahtui ryöstö, jonka yhteydessä uhri pahoinpideltiin lyömällä, potkimalla ja veistä käyttäen, niin että hän joutui pakenemaan kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa sijainneesta asunnosta hyppäämällä sen parvekkeelta. Pahoinpitelijät, joista yksi oli jo aikaisemmin mainittu ruorijuoppo, saivat saaliikseen uhrinsa kännykän.