Mitä voit elämässä kohtuullistaa ja mistä voit luopua?

Kymen Sanomat kysyi Kotkassa pidetyssä kohtuusseminaarissa neljältä ihmiseltä, mitä asioita he itse ovat elämässään kohtuullistaneet ja tehneet, jotta hyvinvointi maailmassa paranisi.

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Mitä voit elämässä kohtuullistaa ja mistä voit luopua?

MERJA KOIVULUHTA, JOENSUU

— Olen osallistunut kohtuusliikkeen tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Teen omaa elämäntapaan liittyviä valintoja, mutta pyrin myös vaikuttamaan isompiin rakenteisiin.Tämä tarkoittaa lähinnä poliittisia rakenteita. Pelkillä elämäntapavalinnnoilla ei ole mahdollista vaikuttaa riittävässä määrin.

Kimmo Seppälä

MERJA MÄKELÄ, VANTAA

— Kymmenen vuotta sitten olin käymässä arktisella alueella ja näin ilmastonmuutoksen omin silmin. Tulin vakuuttuneeksi ja päätin luopua omasta autosta. Joskus autottomana on hankalaa, mutta pääkaupunkiseudulla asuvana pääsen liikkumaan, maaseudulla en voisi samaa ratkaisua tehdä.

Kimmo Seppälä

HENRI WIMAN, ESPOO

— Minä yritän olla lentämättä matkustaessani. Olen muutaman kerran mennyt Euroopan halki junalla ja se on ollut täysin ekologiseen etiikkaan liittyvä päätös. Hyvä puoli toki on, että näkee Eurooppaa vähän paremmin. En juurikaan myös syö lihaa. Nämähän ne isoimmat jalanjäljet ovat.

Kimmo Seppälä

RAIMO MARKUS, KOTKA

— Omaa käyttäytymistä ja kulutusta voi kohtuullistaa, muun muassa energian kulutusta. Ajan omalla autolla, mutta liikkumista julkisilla välineillä voin hyvin lisätä. Ruoan kulutusta on mahdollista vähentää ja keskittyä muun muassa ruokahävikin pienentämiseen. Kertakäyttökulutustavaraa pitää välttää.

Luetuimmat