Kotkan Seudun Yrittäjänaisten nimi muuttuu Kymenlaakson Yrittäjänaisiksi – Uusia jäseniä tavoitellaan Pohjois-Kymenlaaksosta

Jatkossa yhdistys kattaa koko Kymenlaakson. Toiminta on avointa kaikille yrittäjille ja yrittäjähenkisille sukupuolesta riippumatta. Edunvalvonnan kärkitavoite on, että äitiysloma- ja vanhempainvapaakustannukset jaettaisiin verovaroista. Tämä auttaisi etenkin pieniä yrityksiä.

Sofia Virtanen

Vuonna 2018 valtakunnallinen Yrittäjänaisten järjestöpäivä pidettiin Kotkassa. Paikalla oli yrittäjänaisia ympäri Suomen.
Vuonna 2018 valtakunnallinen Yrittäjänaisten järjestöpäivä pidettiin Kotkassa. Paikalla oli yrittäjänaisia ympäri Suomen.

Kotkan Seudun Yrittäjänaiset ry:n uusi nimi, Kymenlaakson Yrittäjänaiset, otetaan käyttöön yhdistyksen 20-vuotisjuhlissa lauantaina. Nimi vaihtui virallisesti Kymenlaakson Yrittäjänaisiksi jo tämän vuoden alusta, mutta vanhaa nimeä on kuitenkin pidetty käyttönimenä.

— Yksi syy nimenvaihdoksen takana on se, että nimestä saatiin Kotka-sana pois. Pohjois-Kymenlaakson yrittäjänaiset voivat kokea nimen enemmän omakseen, kun uusi nimi kattaa koko Kymenlaakson, kertoo Kotkan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Anne Taavila-Toikka.

Jäseniä on tällä hetkellä Kotkasta, Pyhtäältä, Haminasta ja muutama Kouvolasta. Kouvolassa ei ole aikaisemmin ollut yrittäjänaisten yhdistystä.

— Siellä on varmasti kiinnostusta liittyä meihin. Jos sieltä alkaa tulla jäseniä, niin toimintaakin laajennetaan enemmän siihen suuntaan, sanoo Taavila-Toikka.

Tavoitteena on jäsenmäärän kasvu Pohjois-Kymenlaakson suunnalta. Jo ensi vuoden aikana yhdistys aikoo järjestää tapahtumia myös Kouvolassa.

Juhlissa on sirkusteema

Yhdistyksen 20-vuotisjuhlat pidetään lauantaina 26.10. sirkusteemalla Kotkan Höyrypanimolla.

— Meillä on aihetta hauskaan juhlaan ja haluamme sen tehdä pirskahtelevalla riemulla, aidolla ilolla ja värikkäällä ohjelmalla, kertoo Taavila-Toikka.

Iltajuhla on avoin kaikille ja juhlan tuotto lahjoitetaan Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistykselle. Illalliskortteja on edelleen saatavilla.

Edunvalvonnan kärjessä äitiysloma- ja vanhempainvapaakustannusten jakautuminen

Yhdistyksessä on mukana yksinyrittäjiä, 1–3 työntekijää työllistäviä yrityksiä ja myös suurempia, naisyrittäjävetoisia yrityksiä.

— Nyt on tällainen tilanne, että jos työntekijä jää äitiyslomalle, niin kustannukset kaatuvat äidin työnantajan harteille, sanoo Taavila-Toikka.

Tämä voi olla monelle pienelle yritykselle kohtalon kysymys.

— Saattaa olla, että kaatuu koko firma.

Ratkaisuna tähän voisi olla se, että äitiysloma- ja vanhempainvapaakustannukset jaettaisiin verovaroista.

— Jaettaisiin yhdessä se taakka.

Tämä on kattojärjestön eli Suomen Yrittäjänaiset ry:n kärkitavoite. Myös kaikki paikallisyhdistykset ovat mukana tässä.

Sofia Virtanen

Kotkan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Anne Taavila-Toikka toimi Kotkan pääkirjastossa sijaitsevan Café Sonetin yrittäjänä seitsemän vuotta. Hän myi liiketoimintansa syksyllä. Marraskuussa hän aloittaa uusissa töissä Kouvolan Korttelikotiyhdistyksellä.
Kotkan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Anne Taavila-Toikka toimi Kotkan pääkirjastossa sijaitsevan Café Sonetin yrittäjänä seitsemän vuotta. Hän myi liiketoimintansa syksyllä. Marraskuussa hän aloittaa uusissa töissä Kouvolan Korttelikotiyhdistyksellä.

Paljon kokoontumisia ja vierailuja

Paikallisyhdistyksen päätehtävä on Taavila-Toikan mukaan tarjota virkistystä, vertaistukea ja toimintaa paikallisille yrittäjille. Yhdistys järjestää erilaisia kokoontumisia useita kertoja kuukaudessa. Kuulumisia voi vaihtaa esimerkiksi lounastapaamisissa.

— Kerran kuussa meillä on omakustanteinen lounas jossakin paikallisessa ravintolassa. Kaikki ovat tervetulleita, kertoo Taavila-Toikka.

Välillä on myös vierailuja jäsenten yrityksiin, joissa kahvittelun ja keskustelun merkeissä tutustutaan erilaisten yritysten tarinoihin. Hyvinvointia edistävät myös lenkkiryhmät, yhteisretket, piknikit, kuntosalikäynnit ja jooga.

— Koulutusta on toivottu. Nyt on budjetoitu enemmän rahaa koulutukseen.

Viime aikoina on järjestetty somekoulutuksia. Näissä on perehdytty esimerkiksi LinkedInin ja Facebookin käyttöön sekä Canvan graafisen suunnittelun mahdollisuuksiin.

Vertaistuki auttaa yrittäjiä

Yrittäjäksi ryhtymistä harkitseville naisille Taavila-Toikka antaa vinkiksi sen, että kannattaa ottaa huolella asioista selvää.

— Kannattaa myös etsiä vertaistukea ja apua. Meiltä varmasti saa neuvoja.

Hän suosittelee myös kääntymään Kotkan-Haminan seudulla Cursorin ja Pohjois-Kymenlaaksossa Kouvola Innovationin puoleen. Näin käytännön asiat selkenevät.

— Se on aikamoinen viidakko, mutta ei se ylivoimainen asia ole.

Sukupuoli ei rajoita jäseneksi liittymistä

Kattojärjestö Suomen Yrittäjänaiset teki lokakuussa linjauksen, että jatkossa jäsenyys ei ole enää sukupuolisidonnainen. Yhdistykseen on tervetullut kuka tahansa, joka on yrittäjä tai haluaa tukea ja edistää naisyrittäjyyttä.

— Paikallistasolla tämä sama sääntömuutos tulee voimaan keväällä, sanoo Taavila-Toikka.

Taavila-Toikan mukaan yhdistykselle on tullut aikaisemmin kriittistä palautetta siitä, että yhdistykseen voivat liittyä pelkästään naiset.

— Kaikki, jotka haluavat, saavat liittyä.