Kansalaisaloitteella vaaditaan ilotulitteiden käyttökieltoa — Katso täältä vinkkejä, millä rauhoittaa pelokasta lemmikkiä uudenvuodenaattona

Lemmikkien stressitila näkyy uutenavuotena eläinten karkaamistilastoissa. Ihmisille ilotulitteet aiheuttavat silmä- ja palovammoja.

Linda Varoma

Prismassa raketteja myyneiden Karhulan Veikkojen Luukas Leiniön (kuvassa vasemmalla), Roope Kemisen, Johanna Skrikon, Eppu Oran ja Markku Sosunoffin mielestä ilotulitteiden myynti alkoi verkkaisesti, mutta kiihtyi päivän mittaan.
Prismassa raketteja myyneiden Karhulan Veikkojen Luukas Leiniön (kuvassa vasemmalla), Roope Kemisen, Johanna Skrikon, Eppu Oran ja Markku Sosunoffin mielestä ilotulitteiden myynti alkoi verkkaisesti, mutta kiihtyi päivän mittaan.

Uudenvuoden ilotulitus aiheuttaa ihmisille joka vuosi lukuisia silmävammoja ja muita henkilövahinkoja. Tyypillisimpiä vammoja ovat palovammat, ruhjeet ja ruutiroiskeet.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on merkittävästi vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja rajaamalla ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Kampanjassa on mukana viisitoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestönä.

Vuoden 2000 jälkeen Suomen sairaaloissa on hoidettu 520 uudenvuoden juhlinnasta aiheutunutta silmävammaa. Vammoista 210 on aiheutunut katsojille ja 216 alaikäisille. Viidesosa vammoista on ollut vaikeita, jotka jättävät uhrille pysyvää näköhaittaa.

Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen päättyy 4. kesäkuuta. Jotta aloite pääsee eduskuntakäsittelyyn, sen on kerättävä vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana.

Osa eläimistä ei reagoi paukkeeseen mitenkään, mutta osa lemmikeistä pelkää ilotulitteiden ääniä. Suomen Eläinsuojeluliiton mukaan ilotulituksen aiheuttama pelko ja stressi näkyy piikkinä eläinten karkaamistilastoissa.

Agria Eläinvakuutus antaa vinkkejä siihen, miten lemmikinomistaja voi pyrkiä välttämään stressiä uudenvuodenaattona.

1. Rauhallinen tila lemmikille

Lemmikille kannattaa varata oma huone tai nurkkaus, jossa se saa olla rauhassa. Vedä verhot ikkunoiden eteen ja vuoraa alue peitoilla tai vilteillä, jotka vaimentavat ulkoa kantautuvia ääniä. Voit laittaa radion tai tv:n päälle sopivan kovalle, jotta musiikki peittää osan ulkoa kuuluvasta paukkeesta.

Pyri itse pysymään rauhallisena ja käyttäytymään normaalisti, sillä stressaantunut omistaja voi vain pahentaa lemmikin pelkotilaa.

2. Ulkoiluta koira aikaisin

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tehdä pitkä kävelylenkki päivällä. Koira saattaa pelonsekaisessa tilassa yrittää juosta pakoon ulkona liikkuessa. Kannattaa olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana. Kaulapantaan kannattaa laittaa laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero.

3. Ilotulituksia pakoon

Jos tiedät kokemuksesta, että uudenvuoden aatto on lemmikillesi tuskaa, kannattaa viettää uusivuosi mahdollisimman rauhallisessa paikassa, esimerkiksi mökillä tai lentokenttien läheisyydessä sijaitsevissa hotelleissa.

Pitäisikö ilotulitteita rajoittaa?

Ismo Mukala, Helsinki

— Samalla tavoin kuin aseiden kanssa luvanvaraisiksi. Katsottaisiin kenelle niitä voi antaa. Ei ainakaan hirveän nuorille saisi myydä. Rajoituksia pitää olla, koska ne aiheuttavat paljon vahinkoja.

Linda Varoma

24273326.jpg

Veli-Matti Hurtta, Kotka

— Minun puolestani saa olla vapaata, vaikka meille ei raketteja osteta, kun vaimo ei niistä pidä. Itse katson kyllä mielelläni ilotulituksia. Ei tarvitse rajoittaa.

Linda Varoma

24273325.jpg

Emilia Marttila, Kotka

— Pitää rajoittaa. Voisi tarkistaa ikärajoja. Lisäksi sekä paikkoja, joissa ilotulitteita ammutaan, että aikoja voisi rajoittaa. Siitä on haittaa sekä eläimille että ihmisille. Eikä olisi roskissa koko kaupunki.

Linda Varoma

24273324.jpg

Anu Lustig-Lonka, Pyhtää

— Voisi olla hyvä, että tarkistetaan kenelle myydään. Lisäksi ilotulitusaikoja voisi tiukentaa ja katsoa, että ihmiset myös noudattavat niitä. Ainakin lemmikkien kannalta se olisi hyvä.

Linda Varoma

24273323.jpg