Viimevuotista useampi kymenlaaksolaisyritys palkkaa kesätyöntekijöitä — Paikat on lähestulkoon täytetty

Haminalaisella Vimpa Islandsilla on töitä vielä tarjolla.

Raimo Eerola

Karhulan Valimossa moni työtehtävä vaatii niin paljon erityisosaamista, ettei siihen voi palkata kesätyöntekijää. Arkistokuva.
Karhulan Valimossa moni työtehtävä vaatii niin paljon erityisosaamista, ettei siihen voi palkata kesätyöntekijää. Arkistokuva.

64 prosenttia Kymenlaakson kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä aikoo rekrytoida kesätyöntekijöitä tulevana kesänä. Viime vuonna kesätyöntekijöitä kertoi ottavansa 60 prosenttia yrityksistä.

Tämänkertaiset kesätyöpaikat on lähestulkoon täytetty. Kun kauppakamari 15.–24. huhtikuuta tiedusteli asiaa, vain 4,4 prosenttia yrityksistä kertoi, että rekrytointiprosessi on vielä kesken.

Niillä yrityksillä, jotka eivät aio palkata kesätyöntekijöitä, oli varsin monenlaisia syitä ratkaisuunsa. Tärkein syy oli se, ettei yrityksellä ole tarjota sopivia töitä kesätyöntekijöille. Toinen usein mainittu perustelu oli se, ettei yrityksen tarpeisiin sopivia kesätyöntekijöitä ole tarjolla. Myös palkkakustannukset nostettiin esiin sekä se, ettei yrityksessä ole aikaa kesätyöntekijöiden rekrytointiin ja perehdyttämiseen.

Osa ottaa vain ammattilaisia, osa myös kouluttamattomia

12,5 prosenttia vastaajayrityksistä kertoi palkkaavansa kesäksi vain ammattilaisia. 15,8 prosenttia ottaa töihin henkilöitä, joiden opiskelut ovat loppusuoralla. Selvästi suurin osuus — 45,8 prosenttia — yrityksistä kertoo palkkaavansa osaavaa väkeä, jolla on opiskelut vielä kesken.

— Kesätyöntekijät voivat olla ammattilaisia tai opiskelijoita, mutta kaikilta edellytetään samaa osaamista, kertoo yksi yritys kyselyn avoimissa vastauksissa.

— Meillä on useita eritasoisia tehtäviä. Osaan voidaan palkata opintojen alkuvaiheessa olevia, osaan jo pidemmälle kouluttautuneita sekä osaan palkataan ammattilaisia, kuvailee toinen työnantaja.

Kesätyöntekijöille luvassa monenlaisia työtehtäviä

Kyselyyn vastasi työnantajia varsin monelta toimialalta: teollisuudesta, rakentamisesta, tekniseltä alalta, satama- ja logistiikka-alalta, kaupan ja matkailun alalta, pankkialalta, muiden palvelujen alalta sekä julkiselta sektorilta. Siksi myös kesätyöntekijöiden tulevat työtehtävät olivat varsin moninaisia.

Luvassa on muun muassa avustavaa suunnittelua, jakelua, kuljetusta, varasto- ja logistiikkatyötä, kiinteistönhoidon ulkotöitä, siivousta, myyntiä, kirjanpidon ja taloushallinnon töitä, ahtausta, kuormien purkua ja hyllytystä, kassatehtäviä ja kahvilatyötä.

— Käytännössä katsoen kaikkia tehtäviä lukuun ottamatta päällikkö- ja johtotasoa. Erillisiä palkattavia nimikkeitä on noin 25, kertoo eräs kesätyöntekijöitä palkkaava yritys.

Karhulan Valimossa iso osa töistä vaatii erityisosaamista

Työnantajilta kysyttiin myös, mitkä ominaisuudet vaikuttavat kesätyöntekijän valintaan. 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että hakijan henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on vaikutusta. 60,8 prosenttia nosti esiin ammatilliset taidot, 53,3 prosenttia sosiaaliset taidot ja 34,2 prosenttia koulutustason.

Valimon johtaja Vesa Virtanen Karhulan Valimosta ymmärtää hyvin, että hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet korostuvat vastauksissa.

— Sehän on varsin laaja käsite. Itse ajattelisin, että henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kuuluvat vaikkapa reippaus, oppimiskyky ja sosiaalisuus. Se, että on hyvä tyyppi, sanoo Virtanen.

Toisaalta hyviä tyyppejäkin voi Virtasen mukaan olla monenlaisia, ja varsin erilaiset persoonat voivat luontevasti solahtaa osaksi työyhteisöä.

— Täytyy vain hoksata, missä erilaisia persoonia voi parhaiten hyödyntää. Esimerkiksi meillä joissakin tehtävissä tarvitaan tarkkuutta, toisissa enemmän voimaa ja ronskimpaa meininkiä.

Valimolle ei tänä vuonna haettu varsinaisia kesätyöntekijöitä. Virtasen mukaan työ valimolla on varsin spesiaalia.

— Sitä ei opeteta missään oppilaitoksessa. Toisaalta saattaisihan tietysti löytyä joitakin kunnossapitotöitä tai nurmikonleikkuuta tai vastaavaa. Suoraan sanottuna heräsimme tänä vuonna kesätyöasiaan vähän myöhässä.

Vaikka kesätyöpaikkoja ei olekaan tarjolla, kannustaa Virtanen valimotyöstä kiinnostuneita laittamaan yritykseen avoimen työhakemuksen. Jos työsaannissa onnistaa, tarjolla on ensialkuun yrityksen sisäistä koulutusta.

— Meille on tullut ammattihitsareita, ja heidätkin pitää kouluttaa nimenomaisesti meidän työtehtäviimme. Heilläkin kouluttautumiseen täällä menee noin kuukausi.

Kimmo Seppälä

Vimpa Islandsin kesätyötehtävissä ollaan kosketuksissa luontoon. Arkistokuva.
Vimpa Islandsin kesätyötehtävissä ollaan kosketuksissa luontoon. Arkistokuva.

Vimpa Islandsilla on yhä paikkoja haettavissa

Yksi kesätyöntekijöitä palkkaavista yrityksistä on haminalainen Vimpa Islands. Yrityksen toimitusjohtaja Pertti Illi kertoo, että kesätyöpaikkoja on vielä tarjolla.

Illin mielestä kesätyön tarjoamisessa ja tekemisessä on monenlaisia ulottuvuuksia.

— On erittäin hyvä, että nuoriso oppii ja näkee, mitä työelämä on. Meillä korostuu lisäksi vuorovaikutus luontoon ja ihmisiin. Toivon, että nuoret meillä ymmärtäisivät, miten luonnossa toimitaan ja eletään mahdollisimman ekologisesti.

Illillä ei ole kesätyöntekijöilleen erityisiä koulutusvaatimuksia. Tehtäviin perehdytetään.

— Toivon, että ovat hyvin käyttäytyviä ja oma-aloitteisia. Pahimmillaan on nähty, että kesätyöntekijä piiloutuu nurkan taakse ja näprää vain puhelintaan. Viime kesänä oli kyllä tosi hyviä tyyppejä, kertoo Illi.

Kymenlaakson kauppakamarin kesätyökyselyyn vastasi 136 kauppakamarin jäsenyrityksen edustajaa. Vastaukset kerättiin 15.–24. huhtikuuta.

Uusimmat uutiset