Suomalainen haki turvapaikkaa Kotkasta — Suomen kansalaisuuden 22 vuotta sitten saanut mies haki turvapaikkaa väärillä papereilla

Pääkaupunkiseudulla asunutta miestä epäillään talousrikoksista, jonka vuoksi hän halusi uuden alun paikkakunnalla, jossa häntä ei tunneta.

tarja särkkä

Suomen kansalaisuuden jo yli 20 vuotta sitten saanut mies haki turvapaikkaa Kotkasta.
Suomen kansalaisuuden jo yli 20 vuotta sitten saanut mies haki turvapaikkaa Kotkasta.

Suomen kansalaisuuden 22 vuotta sitten saanutta miestä epäillään väärennetystä turvapaikkahakemuksesta. Irakilaistaustainen mies oli saanut Suomen kansalaisuuden jo vuonna 1993, mutta hän haki turvapaikkaa Kotkasta heinäkuussa 2016 väärien paperien turvin.

Rikosepäily paljastui, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö viime syksynä selvitteli laittomasti Suomeen saapuneiden henkilöiden todellista maahantuloreittiä ja maahantulotapaa.

— Epäilemme, että mies esitti vääriä henkilöllisyyttään osoittavia asiakirjoja poliisille hakiessaan turvapaikkaa. Mies kertoi turvapaikkaa hakiessaan saapuneensa Irakista Turkin kautta Venäjälle, josta edelleen Suomeen. Häntä puhuttaessamme aloimme epäillä, että kaikki asiat eivät olleet niin kuin hän kertoi, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Taustalla talousrikosepäily

Noin 30 vuotta Suomessa asunut mies osaa puhua suomea, mutta keskustelut rajavartioston edustajien kanssa hän kävi tulkin välityksellä. Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa mies kertoi hakeneensa turvapaikkaa taloudellisista syistä ja myönsi hankkineensa itse väärät asiakirjat.

— Miehen menneisyyteen pääkaupunkiseudulla liittyy talousrikosepäilyjä.

Kotkaan mies halusi, koska pääkaupunkiseudulla hänet tunnetaan hyvin.

— Kotkassa häntä ei olisi tuntenut kukaan.

Poikkeuksellista toimintaa Suomessa

Koska mies salasi oikean henkilöllisyytensä ja Suomen kansalaisuuden, hänen epäillään syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska viranomaisten ylläpitämiin rekistereihin on kirjattu väärää tietoa miehen henkilöllisyydestä.

— Miestä epäillään myös petoksesta, koska hän nosti turvapaikanhakijana, väärillä henkilötiedoilla, turvapaikanhakijoille kuuluvaa vastaanottorahaa yhden vuoden ja viiden kuukauden ajan perusteettomasti yhteensä yli 5200 euroa.

Mihl toteaa, että miehen toiminta on poikkeuksellista Suomessa.

— Ennen ei ole käynyt niin, että Suomen kansalainen olisi hakenut turvapaikkaa maastamme.

Asian esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.