Yhteishaku alkaa tänään, Ekamilla on tarjolla yli 500 opiskelupaikkaa, Kotkan lukioilla yli 300 – "Korona-aikana on hyvä päivittää ammattiosaamista"

Ekamin rehtori Sami Tikkanen toteaa, että ammatillisella koulutuksella on tänä päivänä hyvä vetovoima. Kotkan kaupungin vs. opetustoimenjohtaja Reijo Oksala muistuttaa, että hyvä koulutus antaa valmiuksia löytää uusia mahdollisuuksia ja urapolkuja.

Sari Tauru

– Viime vuosi oli ennätysvuosi uusien opiskelijoiden määrässä sekä yhteishaun että jatkuvan haun puolella, kertoo rehtori Sami Tikkanen. Arkistokuva.
– Viime vuosi oli ennätysvuosi uusien opiskelijoiden määrässä sekä yhteishaun että jatkuvan haun puolella, kertoo rehtori Sami Tikkanen. Arkistokuva.

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa tänään ja jatkuu 23. maaliskuuta asti.

Valtakunnallisesti yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä yli 80 000 aloituspaikkaa, joista lähes 42 000 ammatillisessa koulutuksessa ja noin 39 000 lukiokoulutuksessa.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa on yhteishaussa tarjolla yhteensä 527 paikkaa yli 20 eri tutkintoon. Lisäksi ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) on 100 paikkaa.

– Tälle vuodelle on lisätty VALMA:n aloituspaikkoja ja tarjonta on laajennettu myös Kotkan lisäksi Haminaan oppivelvollisuuden laajentumisen johdosta, kertoo rehtori Sami Tikkanen.

Ammatillisella koulutuksella hyvä vetovoima

Rehtorin odotukset yhteishaun suhteen ovat positiiviset.

– Ammatillisella koulutuksella on ollut jo vuosia hyvä vetovoima. Esimerkiksi viime vuosi oli ennätysvuosi uusien opiskelijoiden määrässä sekä yhteishaun että jatkuvan haun puolella. Oppivelvollisuuden laajentuminen lisää todennäköisesti myös VALMA:n opiskelijamäärää.

Tikkanen arvio, että koronaepidemia ei vaikuta opiskelupaikan hakemiseen yhteishaussa.

– Koronaepidemian aikana on hyvä päivittää ja kehittää ammattiosaamista. Epidemian jälkeen työllisyys kääntyy nousuun monella alalla ja tarve ammattiosaajille kasvaa.

Kotkan lukioissa tarjolla yli 300 opiskelupaikkaa

Karhulan lukiossa on yhteishaussa tarjolla 144 aloituspaikkaa, joista 20 matemaattis-teknologisella linjalla ja 15 yrittäjyyslinjalla. Kotkan lyseossa aloituspaikkoja on 164.

– Myös Kotkan aikuislukioon voi hakea yhteishaussa, mutta pääsääntöisesti opiskelijat tulevat muuta kautta; yhteishaun kautta opiskelijoita hakeutuu aikuislukioon vuosittain yleensä muutama. Nykytilanteessa kaikki aikuislukioon hakeutuneet ovat saaneet opiskelupaikan, kertoo vs. opetustoimenjohtaja Reijo Oksala Kotkan kaupungilta.

"Hyvät valinnat kantavat pitkälle elämässä"

Oksala toivoo, että opiskelijat tekevät oman tulevaisuutensa kannalta parhaita valintoja.

– Sellaisia, jotka auttavat heitä onnistumaan opinnoissaan ja oman opiskelu- ja työpolkunsa löytämisessä. Parhaimmillaan oikein valittu opiskelupaikka tuottaa onnistumisia, iloa, hyviä verkostoja, muutoskykyä ja valmiuksia, jotka kantavat pitkälle elämässä. Toivomme runsasta kiinnostusta kotkalaiseen lukiokoulutukseen

Oksala ei osaa sanoa miten korona-aika vaikuttaa yhteishakuun ja lukioihin pyrkimiseen.

– On toki mahdollista, että koulutuksen merkitys korostuu, sillä hyvä koulutus ehkä antaa omalta osaltaan poikkeustilanteissa vahvuutta kestää muutoksia sekä valmiuksia löytää uusia mahdollisuuksia ja urapolkuja. Kotkan opetustoimen puolesta toivomme tässäkin tilanteessa ihmisiltä panostusta opiskeluunsa.

Lisätietoja Ekamin yhteishausta löytyy Ekamin nettisivuilta.

Haussa olevat tutkinnot löytyvät Ekamin nettisivuilta.

Luetuimmat