Etelä-Kymenlaakson synnyttäjät joutuvat vielä odottamaan tukihenkilörajoitusten purkua – Koksin synnytysosasto muuttaa uusiin tiloihin kesäkuun lopussa

Synnytykseen osallistuviin tukihenkilöihin liittyvien rajoitusten poistamista jarruttaa se, että Kymenlaakson keskussairaalassa synnyttää myös itäuusimaalaisia äitejä. Vauvoja syntyi Koksissa 93 toukokuussa.

Sini Juutilainen

Koronaviruksen aikana isät ja tukihenkilöt eivät ole päässeet synnyttäneiden osastolle. Kotiin pääsevät vauvat tuodaan osaston aulaan, mistä ne pääsevät lähtemään vanhempien kanssa.
Koronaviruksen aikana isät ja tukihenkilöt eivät ole päässeet synnyttäneiden osastolle. Kotiin pääsevät vauvat tuodaan osaston aulaan, mistä ne pääsevät lähtemään vanhempien kanssa.

Kymsote suunnittelee synnytysvuodeosaston avaamista tukihenkilöille. Synnytykseen osallistuviin tukihenkilöihin liittyvien rajoitusten poistamista jarruttaa se, että Kymenlaakson keskussairaalassa synnyttää myös itäuusimaalaisia äitejä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on pitänyt synnytyksiin liittyvät tukihenkilörajoitukset voimassa. Muualla maassa sairaanhoitopiireissä rajoituksia ryhdyttiin purkamaan viime viikolla.

Puhelimet alkoivat soida

Valtakunnallista rajoitusten purkua seurataan Kymsoten synnytyspalveluiden palveluesimiehen, kätilö Paula Järvisalon mukaan Kymenlaaksossa tarkasti.

– Joudumme miettimään, miten se meillä onnistuisi parhaiten käytännössä. Tietysti toivomme, että rajoituksia voitaisiin lähteä täälläkin purkamaan, Järvisalo sanoo.

Koronapandemian alettua Kymenlaakson keskussairaalaan tukihenkilöt ovat päässeet mukaan synnytykseen, mutta eivät sen jälkeen synnytysvuodeosastolle. Synnytysvalmennukset ja tutustumiset osastolle on peruttu, perhehuoneet suljettu eikä vierailuja osastolla ole sallittu koko pandemian aikana.

Kun osa sairaanhoitopiireistä alkoi purkaa synnytysosastoihin liittyviä rajoituksia viime viikon lopulla, Järvisalon mukaan puhelimet alkoivat soida.

– Asiakkaita kiinnostaa se, milloin meillä rajoitukset puretaan. Toistaiseksi ne kuitenkin ovat voimassa.

Synnyttäjät ovat ymmärtäneet syyt pandemian aiheuttamiin rajoituksiin Järvisalon mukaan hyvin.

Muuttoa on odotettu

Toukokuussa Kymenlaakson keskussairaalassa syntyi 93 vauvaa. Määrä on hieman tavanomaista pienempi. Se ei kuitenkaan johdu koronapandemiasta. Synnytysten määrä on vähentynyt jo pidemmän aikaa, Järvisalo kertoo.

Osa synnyttää silloin vanhalla puolella, mutta jotkut saattavat päästä synnyttämään vähän tilanteen mukaan uusissa tiloissa. — Paula Järvisalo

Synnyttäjiä ja raskaana olevia on Järvisalon mukaan hoidettu tavalliseen tapaan pandemian aikana. Hän ei ole huomannut, että synnytykseen lähtöä olisi viivytetty rajoitusten tai pandemian takia viime tippaan.

– Sellaista en ole huomannut. Ehkä joku on saattanut harkita synnyttämään lähtöä tukihenkilörajoitusten takia.

Pohjois-Kymen sairaalan äitiysklinikalla asiakkaita on Järvisalon mukaan käynyt normaalisti. Poliklinikalla on lääkärin vastaanotto. Lääkäriä avustavat Kuusankoskella kätilöt.

Arkistokuvassa Kymsoten nykyinen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa valmisteli Poksin naistentautien poliklinikan tiloja äitiyspolin ensimmäisiä asiakkaita varten.
Arkistokuvassa Kymsoten nykyinen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa valmisteli Poksin naistentautien poliklinikan tiloja äitiyspolin ensimmäisiä asiakkaita varten.

Kesäkuun lopussa synnytysosasto muuttaa uusiin tiloihin Kymenlaakson keskussairaalan uudisrakennukseen. Muuttopäivä on kesäkuun 30. päivä. Muuttoon on varattu aikaa kaksi päivää. Järvisalo toivoo, että muutto saataisiin hoidettua yhden päivän aikana.

Keskussairaalan päivystys muuttaa uusiin tiloihin 22. kesäkuuta. Siitä lähtien yöllä synnyttämään saapuvat ohjataan päivystyksen kautta nykyisiin tiloihin.

Muuttopäivän aamuna osaston laitteita ja kalusteita aletaan Järvisalon mukaan siirtää uudelle puolelle. Osastolla on vahvistettu miehitys, koska synnytysten määrää ei muuton aikana voida ennakoida. Henkilökuntaa on varattu uudelle ja vanhalle puolelle.

– Osa synnyttää silloin vanhalla puolella, mutta jotkut saattavat päästä synnyttämään vähän tilanteen mukaan uusissa tiloissa.

Uudella synnytysosastolla toimintamallit eivät Järvisalon mukaan muutu. Sen sijaan opettelemista vaativat alkuun uudet tilat ja tekniikka.

– Meillä on erittäin ammattitaitoinen henkilökunta. Vahvistetulla henkilökunnalla varmistamme, että kaikki oppivat laitteita käyttämään.

Muutto on Järvisalon mukaan odotettu.

– Sinne on upeaa päästä.

Luetuimmat