Maahanmuuttajanuorten Kuunaria aiotaan jatkaa Kotkassa myös ensi vuonna

Monikulttuurinen työpaja alkoi kokeiluna vuonna 2016.

Kimmo Seppälä

Kuunari-jakson aikana nuoret tutustuvat Rannikkopajojen toimintaan. Arkistokuva.
Kuunari-jakson aikana nuoret tutustuvat Rannikkopajojen toimintaan. Arkistokuva.

Kotkan kaupunki aikoo jatkaa monikulttuurista työpaja Kuunaria. Sosiaali- ja terveyslautakunta saa ensi viikolla käsiteltäväkseen sopimuksen, jolla Kotka ostaa Kuunarin palvelut Rannikkopajoilta.

Monikulttuurinen työpaja Kuunari on tarkoitettu 17—29-vuotiaille kotouttamisvaiheessa oleville maahanmuuttajille. Kuunari tarjoaa heille yksilö- ja ryhmävalmennusta sekä kielikoulutusta.

1—4 kuukautta kestävän Kuunari-jakson aikana maahanmuuttajanuoret tutustuvat opintoihin, suomalaiseen työelämään ja Rannikkopajojen toimintaan. Tarkoituksena on löytää nuorelle sopiva jatkopolku.

Alkoi vuonna 2016 kokeiluna

Kuunari aloitti toimintansa vuonna 2016 kokeiluna. Vuonna 2017 valmennuksessa oli 17 nuorta. Heistä kaksi jatkoi lukioon ja ammatilliseen koulutukseen ja kymmenen sijoittui työelämään. Yksi nuori on työpajalla ja muut ovat jatkaneet kotouttamiskoulutuksessa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa.

Tänä vuonna Kuunarissa on puolivuotisraportin mukaan ollut 18 nuorta. Heistä kahdeksan on mennyt työkokeiluun, yksi palkkatyöhön ja seitsemän kotoutumiskoulutukseen.

Tarkoituksena tavoittaa 15 nuorta

Ensi vuoden sopimuksen mukaan Kotkan kaupunki maksaa Rannikkopajoille Kuunarista 34 000 euroa. Summalla palkataan yksilövalmentaja sekä hankitaan kielivalmennusta ja maksetaan palveluja, vuokria ja materiaaleja. Tarkoituksena on, että Kuunariin tulee vähintään 15 nuorta.