Urheiluakatemian pallolajit pois palloiluhallista Haminassa — Kaupunki pitää hallivuokria liian korkeina

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia joutui siirtämään pesäpalloilijoiden ja jalkapalloilijoiden harjoitukset liikuntahalliin Haminassa kaupungin kieltäydyttyä hallivuokrista.

Jukka Lehtoranta

Veli-Matti Hartikainen palloiluhallin omistavasta Haminan Palloiluhalli Oy:stä sanoo hallin tuntivuokran perustuvan kuluihin.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian palloilutreenit saivat uuden käänteen vuodenvaihteessa Haminassa. Tiistaista lähtien niin jalkapalloilijat kuin pesäpalloilijatkin harjoittelevat liikuntahallissa, kun tähän saakka palloilulajeja on voitu treenata niille tarkoitetussa palloiluhallissa Haminan Meltissä. Syy palloiluhallin käytön päättymiseen on akatemian toiminnanjohtaja Jiri Aurasen mukaan se, ettei Haminan kaupunki ole halunnut jatkaa hallivuokrien maksua viimevuotiseen tapaan.

Palloiluhallissa akatemian palloilulajiharjoittelu tapahtui sisäharjoittelukautena siitä saakka, kun Pappilansalmen koulu purettiin vuonna 2017. Koulurakennuksen myötä katosi liikuntasali ja koulut tarvitsivat kaupungin liikuntahallin tilat käyttöönsä. Tuolloin akatemian palloilulajit keskittyivät kokonaan palloiluhalliin ja kaupunki maksoi vuokrat.

Hallihinnat ovat niin kovat, että emme voi sitoutua ostamaan niillä ehdoilla. — Liisa Koski-Lukkari

Kaupunki ei hyväksy vuokraa

Alkaneen vuoden osalta vuokrien maksusta yritettiin Aurasen mukaan neuvotella Haminan kaupungin kanssa syksyllä, mutta tuloksetta.

Haminan kaupungin muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkarin mukaan kaupunki ei lähde maksamaan palloiluhallin vuokria niiden korkeudesta johtuen.

— Hallihinnat ovat niin kovat, että emme voi sitoutua ostamaan niillä ehdoilla. Se ei vain käy, Koski-Lukkari sanoo.

Veli-Matti Hartikainen Haminan Palloiluhalli Oy:stä sanoo hallivuokran olevan perustellusti 100 euroa tunnilta.

— Hallin lämpötila on nostettava ennen aamun vuorojen alkua ja valaistuskin syö osansa. Myös muut kulut on katettava, joten vuokra on laskettava sen mukaan, Hartikainen sanoo.

Hallivuoroja urheiluakatemia tarvitsisi palloilulajien harjoitteluun Aurasen mukaan lukiolle kolme kertaa viikossa ja yläkoululle kaksi kertaa.

Rahat eivät riitä

Haminan kaupunki maksaa Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemialle 10 000 euroa vuosittain. Aurasen mukaan se tekee 126 euroa haminalaista akatemiaurheilijaa kohti. Kotkan maksuosuus on noin 100 000 euroa, joka merkitsee 957 euroa akatemialaista kohden.

— Haminan kaupungin summa on tänä vuonna sama kuin aikaisemmin ja se ei mitenkään riitä vuokriin, Auranen toteaa.

Koski-Lukkari sanoo, ettei ole valmis kohdentamaan akatemialle lisää rahaa ainakaan ainakaan ennen kuin saa selkeän toimintasuunnitelman siitä, mihin nykyinenkin 10 000 euroa käytetään.

— Se aika on ohi, että avustus annettaan kun vain se pyydetään. Urheiluakatemia on toimija siinä missä muutkin ja se joutuu tekemään selvitykset sekä toimintasuunnitelman mihin rahat käytetään ja varsinkin silloin, jos summa suurenisi. Turha on murputtaa, että Kotka antaa niin ja niin paljon, Koski-Lukkari sanoo.

Aurasen mukaan Haminan kaupungin urheiluakatemialle maksama 10 000 euron summa ei ole rinnastettavissa yhdistyksille maksettaviin avustuksiin.

— Kyseessä ei ole avustus eikä urheiluakatemia ole yhdistys, vaan tämä on osa koulutoimintaa. Lukiolaiset esimerkiksi suorittavat akatemiassa kursseja. Meiltä ei ole pyydetty toimintasuunnitelmaa, vaikka hän niin väittäisi. Akatemian johtokunnassa on Haminan kaupungin edustaja, joka saa kaikki talous- ja vastaavat tiedot ja voi välittää ne kaupungille.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia on (EKA) seudullinen, opiskelun, urheilun ja työ- sekä siviiliuran yhdistävä toimintaorganisaatio. Sen päätehtävänä on auttaa urheilijoita urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Oppilaitoksista on mukana yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.Urheilijat valitaan akatemiaan hakemusten perusteella.

Uusimmat uutiset