Haminan vanha kaupungintalo tyhjenee — Hamina-Asunnot Oy jättää sisäilmaongelmaisen talon heti lomien jälkeen

 Kaupunki ryhtyy etsimään kiinteistölle ostajaa.

Antti-jussi Larvio

Vanha kaupungintalo Fredrikinkadulla tyhjenee syksyllä, kun sen katutasossa toimiva Hamina-Asunnot Oy muuttaa pois.
Vanha kaupungintalo Fredrikinkadulla tyhjenee syksyllä, kun sen katutasossa toimiva Hamina-Asunnot Oy muuttaa pois.

Haminan vanha kaupungintalo Fredrikinkadulla on pikku hiljaa hiljentynyt ja lopullisesti se hiljenee syyskuussa, kun kiinteistön ainoa nykyinen vuokralainen Hamina-Asunnot Oy muuttaa Sibeliuskadulle.

Kaupungintalon kiinteistössä on koettu sisäilmaongelmia ja kaupungin toiminnot ovat yksi toisensa jälkeen hakeutuneet sieltä muualle.

Antti-jussi Larvio

Hamina-Asunnot Oy:n uusi toimitila Sibeliuskadulla on jo saanut ikkunateippaukset.
Hamina-Asunnot Oy:n uusi toimitila Sibeliuskadulla on jo saanut ikkunateippaukset.

Sisäilmaongelmat ovat meilläkin syy siihen, että muutamme. — Eija Nevalainen

— Sisäilmaongelmat ovat meilläkin syy siihen, että muutamme. Kaupungilla ei ollut meille sopivaa vuokratilaa, joten päädyimme vuokralle yksityiselle, Hamina-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Eija Nevalainen toteaa.

Hänen mukaansa tilat ja vuokrakustannukset säilyvät Hamina-Asunnot Oy:lle uudessa paikassa käytännössä samoina kuin nykyisin.

Osa Haminan kaupungin keskeisistä toiminnoista on siirtynyt vuokralle Haminan satamassa sijaitsevaan satamayhtiön omistamaan Kuorsalo-toimistokeskukseen. Muun muassa sosiaalipuolen palvelut ovat siellä. Nevalaisen mukaan Hamina-Asunnot ei muuttoa satamaan harkinnut.

— Kyllä me lähdimme siitä, että tavoitettavuus keskustassa ja suoraan esimerkiksi linja-autoasemalta on meille tärkeää.

Talo myyntiin

Haminan kaupungin kehitysjohtaja Matti Filpun mukaan vanha kaupungintalo on yksi lukuisista kohteista, joista kaupunki yrittää luopua myymällä. Mitään neuvotteluja sen suhteen ei hänen mukaansa kuitenkaan ole vielä käyty.

— Meillä on teetetty arvoselvityksiä kiinteistöistä, muun muassa Vallitalosta ja Seurahuoneesta, mutta niidenkään osalta ei ole vielä myyntineuvotteluja meneillään, Filppu sanoo,

Toinenkin kerrostalo tyhjillään

Kaupungilla on kohta tyhjenevän vanhan kaupungintalon lisäksi kaupungin keskustassa kokonainen tyhjä kerrostalo Sibeliuskadulla. Kyseinen kiinteistö on seissyt jo pitkään käyttämättömänä, kun kaupungin sosiaalitoiminnot siirtyivät sieltä sisäilmaongelmien vuoksi pois.

— Sibeliuskadun kiinteistön osalta on menossa kiinteistökehitys eli sen tilalle on kaavailtu sote-palveluihin liittyvää rakennusta.

Filpun mukaan pyrkimyksenä on löytää kiinteistölle rakentaja, joka korvaa vanhan huonokuntoisen rakennuksen uudella ja sen jälkeen kaupunki voisi vuokrata siitä tiloja omia toimintojaan varten.