Kymi Sinfoniettan solisti Hisako Kawamura: Ihminen on laiska eläin

Raimo Eerola

Tällä viikolla Kymi Sinfoniettan konserteissa solistina esiintyy pianisti Hisako Kawamura. Yasuo Shinozaki johtaa konsertit.

Tällä viikolla Kymi Sinfoniettan konserteissa solistina esiintyy pianisti Hisako Kawamura. Hän on syntynyt Japanissa, mutta varttunut Saksassa. Hän opiskeli Hannoverin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa.

— Muutimme isäni työn perässä Düsseldorfiin Saksaan, kun olin viisivuotias. Vartuin siellä ja nyt opetan itse nuoria muusikoita Essenin Folkwang-taidekorkeakoulussa, kertoo Kawamura.

Kawamura on osallistunut useisiin eri pianokilpailuihin ja menestynyt niissä. Kilpailuihin hän osallistui tarkoituksella, kehittääkseen taitojaan.

— Ihminen on laiska eläin. Kilpailut laajentavat soittajan repertuaaria, koska niihin on opeteltava aina uutta musiikkia ja kilpailujen kautta taas saa konsertteja.

Kawamura on konsertoinut ahkerasti Euroopassa ja Japanissa. Nyt hän esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.

— Työskentelen nyt myös ensimmäistä kertaa kapellimestari Yasuo Shinozakin kanssa. Hän on hyvin sympaattinen ihminen.

Saksalainen rakkauskirje

Konsertin ohjelmistossa ovat tällä viikolla Toshi Ichiyanagin Interspace, Robert Schumannin Pianokonsertto a-molli, opus 54 sekä Ludwig van Beethovenin Sinfonia numero 4 B-duuri, opus 60.

Erityisesti Kawamuraa kiehtoo Schumannin konsertto.

— Se on hyvin tunteellinen konsertto, kuin rakkauskirje, jossa käydään herkkää keskustelua. Toisaalta, se on hyvin saksalaista musiikkia, jossa on paljon huumoria ja oma rytminsä, joka voi kuulijasta tuntua ensin hämmentävältä ennen kuin hän tottuu siihen.

Shinozakinkin mielestä Schumannin konsertossa on saksalaisia piirteitä.

— Se on niin sanotusti paikallisempaa musiikkia ja mielestäni sen soittajaksi tarvitaan saksalaisen kulttuurin ja musiikin tuntemusta. Onneksi saimme solistiksemme Hisakon.

Kymi Sinfoniettan Nousevan auringon maa -konsertti Kotkan konserttitalolla keskiviikkona 20.9. kello 19 ja Kuusankoskitalolla torstaina 21.9. klo 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.